TATLI SU İSTAKOZU, ASTACUS LEPTODACTYLUS SSP.'NİN BARINAK KULLANIMI - AKSU, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TATLISU ISTAKOZU, ASTACUS LEPTODACTYLUS ssp.'NİN BARINAK KULLANIMI Önder AKSU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 30 Bu çalışma Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Laboratuvarlarındaki akvaryumlarda ve Cip Balık Üretim Tesisi havuzlarında yürütüldü. Barınağın ışık geçirgenliğinin barınak kullanımına etkisinin araştırıldığı çalışmada kerevitlerin en fazla siyah barınakları (%79.2) ve sırasıyla saydam barınakları (%13,6), yeşil barınakları (%6.4), beyaz barınakları (%0.8) kullandıkları tespit edilirken; barınak içerisinin aydınlatıldığı çalışmada kerevitlerin barınak kullanım oranlarının %56.67 olduğu gözlemlendi. Değişik çaplardaki boru barınaklar kullanılarak barınak büyüklüğünün barınak kullanımındaki rolünün araştırıldığı deney süresince; kerevitler 60, 70 ve 80 mm çapındaki barınakları birbirine yakın oranlarda kullanırlarken, 50 mm çapındaki barınakları oldukça az kullanmışlardır. Sudaki çözünmüş oksijenin barınak kullanımına etkisi araştırılırken; havalandırma yapılmayan akvaryumdaki kerevitlerin barınakları havalandırma yapılan akvaryumdaki kerevitlerden önemli bir oranda fazla kullandıkları saptanmıştır (X2= 14.175, p < 0.005). Kerevitlerin üç farklı barınak tipini kullanımlarının karşılaştırıldığı çalışmada ise en yoğun olarak boru barınakları (%64.4), sonra taş barınakları (%26.4) ve en az tuğla barınakları (%9.2) kullandıkları tespit edildi. Barınak seçiminde taban yapısının etkisinin araştırıldığı çalışmada, kerevitlerin çakıl taban üzerindeki barınakları killi kum tabana göre daha çok kullandıkları gözlemlendi (X2= 20.557, p <0.005). Görmenin barınak kullanımına etkisinin araştırıldığı çalışmada, gözleri açık kerevitler barınakları % 40.6 oranında kullanırlarken, görmeleri engellenen kerevitlerin barınakları kullanım oranlarının %59.4 olduğu tespit edildi. Anahtar kelimeler: Tatlısu istakozu, Astacus leptodactylus, barınak, davranış.
The Burrow use of freshwater crayfish, astacus leptodactylus ssp.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products