FARKLI BİLEŞİME SAHİP SERT MADEN KESİCİ UÇLARIN MİKRO AŞINMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - TEMİR, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada saf Al2O3 ve altyüzeyi WC olan toz metalurjisi yöntemi ile üretilen sert maden kesici uçların yüzeyi PVD yöntemi kullanılarak TiN ve TiAlN kaplanmıştır. Yüzey kaplama işlemi sadece WC uçlara uygulanmıştır. Kaplama işlemi uygulanan ve uygulanmayan kesici uçlara mikro-abrasyon aşınma deneyleri uygulanmıştır. Deney sonuçlarının değerlendirilmesinde ve yorumlanmasında, tarayıcı elektron mikroskobundan (SEM) ve yüzey profilometresinden faydalanılmıştır. Mikro abrasiv aşınma testleri sabit top yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma ve incelemelerde aşağıda belirtilen sonuçlar elde edilmiştir. En iyi aşınma direnci TiN numunelerde görülmüştür. Ancak TiAlN kaplamaların kaplama kalınlığı göz önüne alındığında ve diğer araştırmacıların çalışmaları incelendiğinde TiAlN kaplamaların aşınma dirençlerinin daha üstün olduğu görülmüştür. En düşük aşınma direncine sahip olan kesici uç numunesi Saf Al2O3 den imal edilmiştir. Bunu sırası ile WC, TiN ve TiAlN kaplı numunelerin izlediği görülmüştür. 1 µm kalınlığındaki TiAlN kaplama kalınlığının dahi malzemenin aşınma direncinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Kaplama kalınlığının aşınma direncinde önemli bir parametre olduğu görülmüştür. Mikro-abrasyon testlerinde artan devir ve yükün aşınma oranında ve numunelerin pürüzlük değerlerinde önemli bir parametre olduğu görülmüştür. Değişen numune özelliğine göre aşınma mekanizmasının da değiştiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Mikro aşınma, TiAlN, TiN, PVD Kaplama, Sert maden kesici uç

In this study, pure Al2O3 and the lower surface of the WC is produced with the method of powder metallurgy hard metals using TiN and TiAlN PVD method of cutting edges in surface coated. Surface coating process is applied only ends of WC. Inserts were applied coating process applied to micro-abrasion wear tests. Coating process implemented and unimplemented cutting edges has been applied to micro-abrasyon wear experiments. The evaluation and interpretation of the test results, scanning electron microscope (SEM) and surface profile mistress was utilized. Micro-abrasive wear tests were performed using a fixed ball method. The results of research and investigations have been specified below. Samples showed the best wear resistance of TiN. However, TiAlN coatings,coating thickness and examined the work of other researchers. TiAlN coatings were found to be superior wear resistance. Insert the sample with the lowest wear resistance is made from pure Al2O3. It was followed with WC, TiN and TiAlN coated samples was followed. TiAlN coating thickness of 1 micron thick, abrasion resistance, even material was found to have a significant impact. Manufactured from pure Al2O3 cutting insert and it is the sample having the lowest wear resistance respectively, WC, TiN and TiAlN coated samples were found to follow. Corrosion resistance of the coating thickness is found to be an important parameter. Increasing speed and load tests of micro-abrasion wear rate and roughness values of the samples were found to be an important parameter. Changing the mechanism of wear on the specification of the sample had ranged. Keywords: Micro-abrasion, TiAlN, TiN, PVD Coating, Hard metal insert
Examination of the wear behavior of micro-hard metal inserts with different compositions
Keywords: Metalurji Mühendisliği