BASKİL VE AĞIN YÖRESİNDE YETİŞEN KIRMIZI ALIÇ (CRATAEGUS MONOGYNA L.) MEYVESİNİN BAZI BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - GÜLER, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
İnsan beslenmesinde önemli rol oynayan ve eski çağlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılan yenilebilir şifalı bitki ve meyvelerine büyük ilgi gösterilmiştir. Elazığ ilinde yetişen ve tüketilen alıç bitkisi meyvesinin biyoaktif bileşenleri hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan bu tez çalışmasında, Elazığ'da farklı lokasyonlarda toplanan alıç (Crataegus monogyna L.) meyvesinin, etli kısmının kimyasal ve biyoaktif karakterizasyonu yapılmıştır. Kimyasal karakterizasyon yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile D,E,K vitaminleri HPLC ile, fenolikler ve flavonoidler spektrofotometrik tekniklerle belirlendi. Biyoaktivite antioksidan özelliklerin taranmasıyla (serbest radikal giderme aktivitesi -DPPH) değerlendirildi. Elde edilen verilerden özellikle Ağın yöresinde yetişen alıç meyvesinin bioaktif bileşenler ( Yağ asitleri, D,E,K Vitaminler) ve antioksidan özellik bakımından daha yüksek değerlere sahip olduğu ve sağlıklı bir besin kaynağı olarak tüketilip değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Great attention has been paid to edible medicinal plants and fruits, which play an important role in human nutrition and have been used in the treatment of diseases since ancient times. There is no information about the bioactive components of the hawthorn fruit grown and consumed in the province of Elazig. For this reason, in this thesis study, chemical and bioactive characterization of the fleshy part of hawthorn (Crataegus monogyna L.) fruit collected in different locations in Elazig was carried out. Chemical characterization of fatty acids was determined by gas chromatography, DEK vitamins were determined by HPLC, phenolics and flavonoids were determined by spectrophotometric techniques. Bioactivity was evaluated by screening for antioxidant properties (free radical scavenging activity -DPPH). From the data obtained, it has been concluded that the hawthorn fruit grown in Ağın region has higher values in terms of bioactive components (Fatty acids, D, E, K Vitamins) and antioxidant properties and should be consumed and evaluated as a healthy food source.
Determination of some biochemical properties of red hawthorn (Crataegus monogyna L.) fruit growing in Baskil and Ağın regions
Keywords: Biyomühendislik