Orofarengeal Sülük İnfetasyonu: Olgu Sunumu - Akyuz, Cebrail; Yasar, Necdet Fatih; Uzun, Orhan; Polat, Erdal (Fırat University, 2013)
Bu olguda kırsal alandan şehre taşınan su ve bu suyun arıtımsız içilmesi sonrası boğaz ağrısı, disfaji ve hemoptizi gibi bulgulara yol açan, orofarengeal bölgeye yapışan sülük infetasyonu ve tedavisi tartışıldı. Genel anestezi altında sülük forseps ile çıkartıldı. Orofarengeal bölgede sülük infetasyonu oldukça nadir olmasına rağmen özellikle sülük ile kontamine su içimi sonrası görülebilir. Gelişmekte olan ülkelerde orofarengeal kitlelerin ayırıcı tanısında ender olarak rastlansa da düşünülmelidir.

We report a case of a oropharyngeal leech infestation due to poor water supplies and sanitation, which may be presented with sore throat, dysphagia and hemoptisis and discussed treatment options. In our case, the leech was removed under general anesthesia. Even though oropharyngeal leech infestation is very rare, it may occur after drinking contaminated water. Leeches should be in the differential diagnosis for patients with oropharengeal masses in developing countries.
Oropharyngeal Leech Infestation: A Case Report