Fasulye fidelerinin (PHaseolus vulgaris L. ev. Strike) kök, gövde ve yaprak büyümesi üzerine nikel $(Ni^{+2})$ ve Krom' un $(Cr^{+3})$' un etkileri - Zengin, Kırbağ Fikriye (My University, 2006)
Bu çalışmada fasulye fidelerinin kök, gövde ve yaprak büyümesi üzerine nikel $(NiCl_2.6H_2O)$ ve krom $(CrCl_3.6H_2O)$ ’un etkileri araştırılmıştır. Çalışmada bir haftalık fasulye fideleri kullanılmıştır. Her iki metalinde klor tuzu kullanılmıştır. Ağır metal solüsyonları saf suyla hazırlanmıştır. Nikelin stok solüsyonundan $(NiCl_2.6H_2O)$ 0.5, 0.7, 1.0 mM ve kromun stok solüsyonundan $(CrCl_3.6H_2O)$ ise 0.5, 0.7, 1.0 mM konsantrasyonları hazırlanmıştır. Fideler on gün süreyle hoagland solüsyonuyla hazırlanmış nikel (0.1, 0.3, 0.5 mM) ve krom (0.5, 0.7, 1.0 mM) klorürün farklı konsantrasyonlarında büyümeye bırakılmıştır. Fidelerin her gün kök ve gövde uzunlukları ile yaprak alanları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre her iki ağır metalin de fidelerin kök, gövde ve yaprak büyümesini önemli oranlarda engellediği tespit edilmiştir. Bu ağır metallerin konsantrasyonlarındaki artış ile kök, gövde ve yaprak büyümesinin inhibisyon oranı arasında bir paralellik görülmüştür. Fidelerin ağır metale maruz kalma süresinin uzaması kök, gövde ve yaprak büyümesindeki azalmanın daha fazla olmasına yol açmıştır. Ayrıca kök, gövde ve yaprak büyümesindeki azalışın ağır metalin çeşidi ve konsantrasyonuyla ilişkili olduğu görülmüştür. Nikel ve krom stresine kök büyümesinin daha duyarlı olduğu, bunu gövde ve yaprak büyümesinin takip ettiği belirlenmiştir. Bu iki ağır metalden nikelin kroma göre daha toksik olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar istatistik açıdan P<0.05 ve P<0.01 düzeylerinde anlamlı bulunmuştur.
Keywords: Kök gelişimi; krom; büyüme; eser elementler; Phaseolus vulgaris; fideler; gövde; ağır metaller; nikel; fasulye