Farklı Katkılarla Hazırlanan Asfalt Karışımların Sünme Performanslarının İncelenmesi - Alataş, Taner; İstek, Akın (My University, 2020)
Bitümlü sıcak karışım üretiminde uygulamaya konulan bilimsel gelişmelerden biri de ılık karışım asfaltteknolojisidir. Ilık karışım asfalt teknolojisi ile daha düşük sıcaklıklarda bitümlü sıcak karışım üretimi mümkünolmaktadır. Bu çalışmada, Pawma-1 (%0.35) ve Leadcap (%1.5) ile Stiren-Butadien-Stiren (SBS) (%2) asfaltkatkı maddeleri kullanılarak bitümlü karışım numuneleri hazırlanmış ve bu katkı maddelerinin karışımlarınsünme performansına olan etkileri incelenmiştir. Bununla birlikte, sönmüş kirecin ılık karışım asfaltlarda fillerolarak kullanımının bitümlü karışımların sünme performansına etkileri de incelenmiştir. Çalışmada TÜPRAŞrafinerisinden temin edilen bitüm (B50/70) ve agrega olarak Elazığ Hankendi bölgesinden temin edilen kalkertürü kırmataş malzeme kullanılmıştır. Modifiye bağlayıcılar hazırlandıktan sonra Marshall yöntemine göreoptimum bitüm oranları belirlenerek karışım numuneleri hazırlanmıştır. Karışım numunelerinin yarısındafiller yerine %2 oranında sönmüş kireç kullanılmıştır. Ilık karışımlarda, agrega ve bağlayıcı malzeme sıcakkarışım asfaltlara oranla daha düşük sıcaklıklarda karıştırılıp sıkıştırılmıştır. Optimum bitüm içeriklerindehazırlanan bitümlü karışım numuneleri üzerinde 40°C sıcaklıkta ve 500 kPa gerilme seviyesinde dinamiksünme deneyleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlardan sönmüş kireç katkısının bütün karışımların sünmeperformansını arttırdığı görülmüştür. Leadcap modifiyeli karışımların sünme performanslarının, kontrolnumunelerine göre küçük bir oranda azaldığı, Pawma-1 modifiyeli karışımların ise sünme performanslarınınkontrol numunelerine oldukça yakın olduğu görülmüştür. SBS modifiyeli karışımların sünmeperformanslarının, tüm diğer karışımlardan yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Kaplamalar ve Filmler; İmalat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Seramik; Malzeme Bilimleri; Kompozitler