PRESENT STATUS OF FISHERIES IN IRAN - Karimpour, Mohammad; Harlıoğlu, Muzaffer Mustafa; Khanipour, Ali Asghar; Abdolmalaki, Shahram; Aksu, Önder (My University, 2013)
Bu derleme İran'daki balıkçılığın günümüzdeki durumunu açıklamaktadır. İran balıkçılığı Hazar Denizi, Güney Denizleri (Pers Körfezi, Umman Denizi ve Hint Okyanusu), iç su kaynaklarında yapılan balıkçılık ve yetiştiricilik faaliyetlerini içermektedir. İran'daki balık üretimi 1997'de 400000 tondan, 2008'de 562000 tona ulaşmıştır. Bununla beraber, bu değer 1997 ile 2008 yılları arasında yıllık ortalama 451.189 ±66.625 ton arasında olmuştur. Hazar denizindeki en önemli balık türleri; kutum (bir sazan türü, Rutilus kutum), kefal, mersinbalığı ve hamsidir. Ton balığı ise güney denizlerinde yoğun olarak görülen bir türüdür. Çin sazanı ve gökkuşağı alabalığı tatlısu ve kültür balıkçılığındaki en önemli balık türleridir. Hazar denizinin av kompozisyonunun önemli bir bölümünü kemikli balıklar ve mersin balıkları oluşturmaktadır. Ayrıca, bu balık türleri su kaynaklarına stoklama amacıyla üretilen yavru balık üretiminin de temelini oluştururlar. Son yıllarda İran'da hem kültür balıklarının üretiminde ve hem de balıkçılık endüstrisinde bir artış yaşanmaktadır. Örneğin, yavru ve parmak boydaki balık üretimi 1997 ve 2008 yılları arasında yıllık ortalama 541.874 ±254.450 milyon olmuştur. Kutumun yavru ve parmakboydaki üretimi yıllık ortalama 182.731 ±42.699 milyon ile en fazla olan tür olmuştur. 1997 den sonra, karides post larva üretimi yıllık ortalama 524.2 ±349.9 olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, İran'da 1997 yılından sonra kişi başına tüketilen yıllık su ürünleri miktarında ve ihraç edilen su ürünlerinin yıllık ortalama miktarında artış görülmüştür
Keywords: Balıkçılık