Mekanik Alaşımlama Yöntemi ile CoNiCrFeMnMo bileşimine sahip yüksek Entropili Alaşımın Üretimi - Özkul, İskender; Canbay, Canan Aksu (Soner ÖZGEN, 2023)
Yüksek entropili alaşımlar son yıllarda farklı bir alaşım tasarım yaklaşımı içeren şaşırtıcı özellikler sergileyen malzemelerdir. Bu malzemeler literatürde oldukça popüler olmuş çok fazla tasarım kombinasyonuna sahip olsa da bilindik ve güvenilir alaşım türleri etrafında yoğunlaşmıştır. Bu çalışmaların öncüsü sayılabilecek olan Cantor alaşımı yine sıklıkla çalışılan alaşım türlerinden biridir. Farklı türde alaşımlama elementleri oluşturulan bu alaşım türünün yeni ve farklı bir versiyonunu düşündüğümüz bir türü üretilerek bu çalışmada yapısal olarak karakterizasyonu yapılmış ve raporlanmıştır. CoNiCrFeMnMo bileşimine sahip alaşımı üretmek için mekanik alaşımlama yöntemi kullanılmıştır. Uygun oranlarda karıştırılmış metal tozları 100 saat mekanik alaşımlanmıştır. İşlem sonunda elde edilen numunelerden alınan SEM ve XRD analizleri alaşımın başarıyla üretildiğini göstermiştir.