Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarına Başvuran Bireylerin Tutumları, Başvurma Nedenleri ve Memnuniyet Düzeylerinin İncelenmesi - Kılıç, Kübra Nur; Soylar, Pinar (My University, 2019)
Amaç: Geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulama merkezine başvuran bireylerin tutumlarını,başvurma nedenlerini ve memnuniyet düzeylerini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tarzdaolan bu çalışma, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akşemseddin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezinebaşvuran gönüllü 261 birey ile Kasım 2017-Mart 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Anket formundanelde edilen veriler SPSS 15.0 paket programına kodlanmıştır. Verilerin değerlendirilmesindetanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra kategorik değişkenler için ki-kare analizi, bağımlı gruplarda iseWilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 49,07±14,60 yılolup; katılımcıların %57,5' i kadın, %28,0’ı üniversite ve üzeri mezunudur. Bireylerin %85,4’ü GETAT uygulamalarınınfayda sağlayacağını, %72,8’i bu uygulamaların kendini iyi hissettiren uygulamalar olduğunubelirtmişlerdir. Bireylerin GETAT uygulamalarına yönelik tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. KatılımcılarınGETAT uygulamalarına başvuru sebeplerinde ilk sırada; genel sağlık ve iyilik halini artırmak(%19,1), ikinci sırada ağrıları gidermek (%18,9) yer almaktadır. Bireylerin %58,2’sinin GETAT uygulamalarınadevam etmeyi düşündüğü, %60,9’unun ise yakın çevrelerine, arkadaşlarına tavsiye etmeyi düşündükleribelirlenmiştir. Bireylerin memnuniyet düzeylerinin olumlu olduğu saptanmıştır. Ağrı ile başvuranların memnuniyetdüzeyleri incelendiğinde ağrı skorlarının düştüğü tespit edilmiştir. Bireylerin GETAT uygulama öncesivizüel analog skala değerleri 7,48±1,35 iken, GETAT uygulamaları sonrası 4,66±2,15’e düştüğügörülmektedir. Sonuç: GETAT uygulamalarına yönelik bireylerin tutumları ve memnuniyet düzeylerininolumlu olduğu belirlenmiştir. Başvuru sebeplerinde çoğunlukla genel sağlık-iyilik halini artırmak ve ağrınınyer aldığı görülmüştür.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Temel Sağlık Hizmetleri; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri