Asteraceae Familyasına Ait Beş Türün Karyolojik Yönden İncelenmesi - Dogan, Gulden (My University, 2023)
Asteraceae familyası hem dünyada hem de ülkemizde geniş cins ve tür zenginliğine sahip bitki familyaları arasında yer almaktadır. Bu öneme binaen bu büyük ve önemli aileye ait beş farklı cinsten beş farklı türün (Pulicaria vulgaris (L.) Gaertner, Picris strigosa Bieb., Cichorium intybus L., Lactuca viminea (L.) J. Presl & C. Presl ve Chondrilla juncea L.) Feulgen boyama tekniği kullanılarak kromozom sayımı ve detaylı karyotip analizleri yapılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; Cichorium intybus, Pulicaria vulgaris ve Lactuca viminea türleri n=9, Picris strigosa ise n=5 somatik kromozom seti içermektedir ve diploittir, Chondrilla juncea türü ise n=5 kromozom seti içermektedir ve triploid olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Asteraceae; Kromozom sayısı; Kromozom morfolojisi; Karyotip analizi