HIZLI OKUMA EĞİTİMİNİN ORTAOKUL 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİLERİNE VE OKUMAYA İLİŞKİN TUTUMLARINA ETKİSİ - KAÇAR, KADİR (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırmanın temel amacı, hızlı okuma eğitiminin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine ve okumaya ilişkin tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014-2015 eğitim öğretim yılın ilk döneminde Malatya ili Yeşilyurt ilçesindeki bir özel ilköğretim okulunun iki sınıfında öğrenim gören 44 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bir deney, bir kontrol grubunun yer aldığı çalışmada deney grubuna ilköğretim Türkçe ders programında yer alan etkinliklerin yanı sıra hızlı okuma teknikleriyle, kontrol gruplarında ilköğretim Türkçe ders programında yer alan etkinlikler işlenmiştir. Deney gruplarına 21 ders saatlik uygulama yapılmıştır. Araştırma verileri okuma hızı ölçümleri, okuduğunu anlama testi ve okuma tutum ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Veri toplama araçları deneysel işlemler öncesi öntest olarak, deneysel işlemler sonrası sontest olarak uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen verilerin çözümlemeleri SPSS 22 paket programlarından yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Grupların okuma hızı puanları ve okuduğunu anlama puanları ve okuma tutumları arasında farklılaşma olup olmadığını belirlemek ve farklılaşmanın yönünü belirlemek için bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında p= .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda hızlı okuma tekniklerinin öğrencilerin okuma hızlarına ve okuduğunu anlama düzeylerine olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür. Fakat yine hızlı okuma tekniklerinin öğrencilerin okuma tutumlarına olumlu bir etkisi görülmemiştir.

The aim of this survey is to examine the effect of junior hing schools seventh grade students reading and understanding skills. The survey group is cansist of 44 7th grade students of a private primary school in Yeşilyurt, Malatya. An experiment group and a control group takes places in this work. İn experiment group besides Turkish, cirirulum, quik reading techniques are used and in control group. Primary Education Turkish curriculum is used. İn experiment group 21 hours lessons are carried on. Survey results werw determined according to reading speed, understanding test and reading attitude test. Survey aquipments are used as first test before experimental process and used as last after the process. Analyses of results are realized by using SPSS 22 programmes. Independent samples, t-tests are used to determine the reading speed, attitudes points. It's admitted as p=.05 for meaning level in analyses. As a result of analyses it's seen that speed reading helps students to their reading speeds and understanding levels. But the techniques stil hasn't got any positive effect on student's attitude towards reading.
The effect of speed reading training on secondary school 7th graders' reading comprehension skills and attitudes on reading
Keywords: Eğitim ve Öğretim