GOOGLE TABANLI GELİŞMİŞ UYDU HABERLEŞME SİSTEMİ YERİNDEN YÖNETİM YAZILIMI - AĞDAŞ, TEVFİK (Fırat Üniveristesi, 2013)
Google haritaları, günümüzde yaygın olarak kullanılan ve kullanımı kolay harita teknolojisi sağlayan bir google hizmetidir. Genellikle adres bulma, yol tarifi, konum bildirme vb. amaçlarla kullanılmasına rağmen ücretsiz olarak kullanılabilmesi ve kodlama imkânı vermesinden dolayı bireysel ve kurumsal haritalar oluşturmak için kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, Google haritaları kullanımına yönelik iki farklı uygulama gerçekleştirilmiştir. Bunlardan biri Fırat Harita uygulması diğeri ise Siber Suç Harita uygulamasıdır. Fırat Harita uygulaması, Fırat Üniversitesi?ndeki yerleşim birimlerini kategorizeli bir sistem ile tek bir Google haritası üzerinde gösterilmesini sağlayan bir uygulamadır. Fırat Harita uygulaması sayesinde kurum ve kuruluşların kendilerine has bir yerleşim haritası oluşturmasının yanı sıra güvenli erişim olanakları da sağlamaktadır. Fırat Harita uygulamasının oluşturduğu harita sistemi sadece o kurum ve kuruluşların sunucuları tarafından görüntülenebilmektedir. Siber Suç Harita uygulamasında ise, siber suçların en çok işlendiği yerler harita üzerinde gösterilebilecek ayrıca kullanıcıların suç ihbarları yapabilmesi sağlanabilecektir. Bu sayede, bilişim suçları ile mücadele birimlerine, ihbarların değerlendirilmesi ve suçlara hızlı bir şekilde müdahalede etmede destek sağlanması düşünülmektedir. Geliştirilen bu iki uygulama ile, Google haritalarının farklı uygulama alanlarında rahatlıkla kullanılabileceği gösterilmiştir. Google haritalarına, veri tabanı bağlantısı yapılıp haritaların özelleştirilmesi sağlanarak istenen amaca uygun, güvenli ve kullanışlı haritalar oluşturulabilmesi mümkündür. Anahtar Kelimeler: Google Haritalar, Siber Suç, Bilişim

Google Based Advanced Satellıte Communıcatıons System Local Management Software Google maps, which is now widely used and easy to use technology in a google map service. Often finding the address, directions, location, reporting and so on. Despite the use of purposes and can be used as a free opportunity to be due to a coding can be used to create maps of individual and corporate clients. In this study, carried out two different applications for the use of Google maps. Utility Was one of them the other one is the Euphrates Map Cyber Crime Maps application. Euphrates Maps application, Firat University kategorizeli settlements show up on a Google map with a system that allows a single application. By the application of the Euphrates Map map of a residential building of institutions and organizations, as well as secure access to their own facilities. Map the application of the system formed by the Euphrates maps can be viewed only by those agencies and organizations servers. Cyber Crime Map, in practice, the most committed crimes in cyberspace can be shown on the map, users can also be able offense notices will be provided. In this way, the fight against cyber crimes units, assessment notices and providing their support to intervene quickly thought crimes. Developed with these two applications, can easily be used in different application areas shown in Google maps. Google maps, database connection, whether the privatization of maps providing the desired purpose, safe and convenient maps can be created. Keywords: Google Maps, Cyber Crime, IT
Google based advanced satellite communications system local management software
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol