Donanım Tabanlı Trivium Akış Şifreleme Algoritmasının FPGA Ortamında Gerçekleştirilmesi - Garipcan, Ali Murat; Erdem, Ebubekir; Tuncer, Taner (My University, 2017)
Bu çalışmada, kriptografide LFSR(Linear Feedback Shift Register-Doğrusal Geri Beslemeli Kaydırmalı Yazmaç) tabanlı senkron simetrik şifreleme yöntemlerinden biri olan ve rasgele sayı üreteci olarak da kullanılabilenTrivium dizi/akış şifreleme algoritması, VHDL(Very High Speed Hardware Description Language - Çok hızlı donanım tanımlama dili) dili yardımıyla sonlu durum makinası olarak modellenmiştir. Modellemesi yapılan algoritma, FPGA (Field Programmable Gate Array- Sahada Programlanabilir Kapı Dizileri) ortamında gerçeklenmiş ve kriptografik uygulamalarda sayısal verinin şifrelenmesi için anahtar olarak kullanılan rastgele görünümlü bit dizileri üretilmiştir. Algoritmanın doğruluğu, fonksiyonel simülasyon araçları yardımıyla zamansal olarak test edilerek üretilen bit dizilerinin rastgelelik değerleri NIST(National Institute of Standards and Technology - Ulusal Standartlar ve Tek. Enstitüsü) kriterleri doğrultusunda ölçülerek elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği