İKİNCİ VE DÖRDÜNCÜ PARMAK ORANININ (2P:4P) TİP 2 DİABETES MELLİTUS İLE İLİŞKİSİ - ÖZKAN, GÖZDE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Diabetes mellitus, morbidite oranı yüksek kronik bir hastalıktır. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yokluğu, yeterince üretilememesi ya da üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda oluşmaktadır. Akut ve kronik dönemde ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Prenatal cinsiyet hormon düzeylerinin etkisi altında olduğu düşünülmekte olan en belirgin bedensel karakterler el ikinci parmak (2P) ve dördüncü parmak (4P) uzunluklarıdır. Bu iki parmak uzunluğu ile aralarındaki oran (2P:4P) fetal testosteron ve östrojen etkisiyle şekillenir. Bu çalışmada hormonal etki ile belirlendiği düşünülen el parmak ölçüm ve oranları ile hormonal nedenli bir hastalık olan diyabet arasındaki ilişkinin açığa çıkarılması amaçlandı. Tip 2 diyabet tanısı almış 200'ü kadın ve 200'ü erkek olmak üzere toplam 400 kişi ile aynı sayıda sağlıklı kişi çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol gruplarına dahil tüm kişilerin boy uzunluğu, ağırlık, açlık ve tokluk kan şekeri ölçümleri yapıldı, vücut kitle indeksleri belirlendi. Antropometrik ölçüm olarak her iki elde el genişliği, el uzunluğu, 2P ve 4P uzunlukları ölçüldü. El indeksleri ve 2P:4P oranları hesaplandı. Hasta ve kontrol gruplarına ait veriler Student-t testi ile karşılaştırıldı. Vücut kitle indeksi değerlerine bakılarak diyabet hastaları değerlendirildiğinde; erkeklerin fazla kilolu kategorisinde olduğu, kadınların ise I. derece obez sınıfında yer aldıkları belirlendi. Kadın ve erkek hastaların elleri kontrol grubuna oranla daha geniş ve el indeksleri daha büyüktü (p<0,05). Kadın hastaların 2P değerleri kontrol grubuna göre daha kısa iken, 4P daha uzundu. 2 Erkek hastaların 4P değerleri ise kadınlardaki bulgunun tersine kontrol grubuna göre daha kısa idi (p<0,001). Parmak oranları incelendiğinde; diyabeti olan kadınların kontrol grubuna göre daha küçük, diyabeti olan erkeklerin ise daha büyük 2P:4P oranına sahip oldukları belirlendi (p<0,001). Elde edilen bulgular ışığında, 2P:4P oranının doğumdan itibaren diyabet hastalığı riskinin belirlenmesine katkı yapabilecek önemli bir ölçüt olabileceği ve bu sayede risk grubundaki insanların korunmaya yönelik bir şekilde yaşamalarına olanak tanıyacağı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: 2P:4P oranı, Diabetes Mellitus, Antropometri, El, Parmak.

The Relationship between Second to Fourth Digit Ratio (2D:4D) and Type 2 Diabetes Mellitus Diabetes mellitus is a chronic disease with a high morbidity rate. The absence of pancreatic secreted insulin hormone occurs as a result of insufficient production or insufficient use of the produced insulin. It causes serious complications in acute and chronic period. The most significant bodily characteristics that are thought to be influenced by prenatal sex hormone levels are second (2D) and fourth digit (4D) lengths. The ratio between these two digit lengths (2D:4D) is formed by the effect of fetal testosterone and estrogen. In this study ıt was aimed to reveal the relationship between hand finger measurements and ratios, which are thought to be determined by hormonal effects, and diabetes, a hormonal disease. A total of 400 people including 200 women and 200 men diagnosed with type 2 diabetes were included in the study. Body length, weight, fasting blood glucose and postprandial blood glucose measurements of all subjects included in the patient and control groups were measured and body mass indexes were determined. Palm width, palm length, 2D and 4D lengths were measured as anthropometric measurements. Hand indexes and 2D:4D ratios were calculated. The data relating to the patient and control groups were compared with the Student-t test. When diabetes patients were evaluated by looking at body mass index values; men were overweight, and women were in the first degree obese class. 4 The male and female patients' palms were wider and the hand indexes larger than the control group (p <0.05). While 2D values of female patients were shorter than control group, 4D was longer. 4D values of male patients were shorter than control group (p <0.001). When finger ratios are examined; It was determined that diabetic women had a smaller 2D:4D ratio compared to the control group and men with diabetes had a higher ratio (p <0.001). It can be concluded that 2D:4D ratio can be an important criterion which can contribute to the determination of risk of diabetes mellitus from the birth, and it can be said that it will enable people in risk group to live in more preventive way. Key Words: 2D:4D ratio, Type 2 Diabetes Mellitus, Anthropometry, Hand, Digit.
The relationship between second to fourth digit ratio (2D:4D) and type 2 diabetes mellitus
Keywords: Anatomi