HAZAR GÖLÜ'NDE YAŞAYAN CAPOETA CAPOETA UMBLA (HECKEL, 1843)'DA KEMİKSİ YAPILARDAN KARŞILAŞTIRMALI YAŞ TAYİNİ - AYDIN, RAHMİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
DOKTORA TEZİ HAZAR GÖLÜ'NDE YAŞAYAN CAPOETA CAPOETA UMBLA (HECKEL, 1843)' DA KEMİKSİ YAPILARDAN KARŞILAŞTIRMALI YAŞ TAYİNİ Rahmi AYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Ana Bilim Dalı 2000, Sayfa: 100 Bu çalışmada, Hazar Gölü'nde yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) populasyonuna ait 348 adet balık örneği Kasım 1996-Ekim 1998 tarihleri arasında yakalanmıştır. Balık örneklerinin kemiksi yapıları çıkarılıp, temizlenmiş ve etiketlendikten sonra, yaş halkaları belirgin görünen kemiksi yapıların fotoğrafları çekilmiştir. Karşılaştırmalı yaş tayini 67 kemiksi oluşumda yapılmış ve sonuçlar %N olarak tablolarla ifade edilmiştir. Karşılaştırılan kemiksi yapılarda en az uyum % 8,95 ile omur-sağ coracoid arasında; en fazla uyum ise % 90,81 ile sağ suboperkulum-sol suboperkulum arasında tespit edilmiştir. Karşılaştırılan kemiksi yapılarda en fazla yaş farkı 11 olarak bulunmuştur. En net yaş halkaları otolitlerde gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Hazar Gölü, Capoeta capoeta umbla, Karşılaştırmalı Yaş Tayini

IV ABSTRACT PhD Thesis COMPARED AGE DETERMINATION ON BONE STRUCTURES OF CAPOETA CAPOETA UMBLA (HECKEL, 1843) LIVING IN HAZAR LAKE Rahmi AYDIN Fırat University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Aquatic Basic Sciences 2000, Page: 100 In this study, 348 individuals in population of Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) living in Hazar Lake have been caught between November 1996 and October 1998. After bone structures offish samples have been removed, cleaned and labelled, the photographes of bone structures with obviously seen annuli have been taken. Compared age determination on 67 different bone structures have been done and the results have been given as N % in tables. The least precision (8,95 %) between vertebra-right coracoid and also the most precision (90,81 %) between right suboperculum-left operculum have been determined on compared bone structures. It has been found that the biggest age differences was 1 1 on compared bone structures. The best annuli have been observed on otholiths. Key words: Hazar Lake, Capoeta capoeta umbla, Compared age determination.
Compared age determination on bone structures of capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) living in Hazar lake
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products