Diş Hekimliği Fakültelerinde Verilen Anatomi Dersinin Tıp Fakültesinde Görevli Anatomistler Üzerindeki İş Yükünün Değerlendirilmesi - Aksu, Feyza (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmada; diş hekimliği fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin niceliksel olarak değerlendirilmesi, anatomi derslerinin sınıflara göre dağılımı, anatomi ders saati ve dersin anlatımından sorumlu tıp fakültesi akademisyen sayısı ile eğitim saatleri arasındaki ilişkinin ve ders yükü- nün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; 01-10 Ekim 2023 tarihleri arasında web üzerinden Yükseköğretim Kurulu’na bağlı 110 diş hekimliği fakültesinden 105’i değerlendirildi. Bulgular: Web sayfaları incelenen 105 diş hekimliği fakültesinden 91’inde eğitim kadrosu bilgilerine ulaşılıp; klinik bilimler kürsüsünde 2777, temel bilimler kürsüsünde 21 akademisyen olduğu saptandı. Diş hekimliği fakültelerinin çoğunda (n =75) anatomi dersi 1. sınıfta verilmektedir. Fakültelerin 78’inde anatomi dersleri tıp fakültesi akademisyenleri tarafından anlatılmakta olup, tıp fakültesi anatomi anabilim dalına haftalık ortalama 5,03 saatlik ders yükü artışına sebep olmaktadır. Sonuç: Diş hekimliği fakülteleri arasında akademisyen sayısı ve ders saatleri açısından farklılıklar bulunmaktadır. Çoğu diş hekimliği fakültesinde anatomi derslerinin tıp fakültesi anatomi anabilim dalında görev yapan akademisyenler tarafından verildiği ve fazla olan ders yükünü daha da arttırdı- ğı tespit edildi. Bu durumun; diş hekimliğinde anatomi dersinin tıp fakültesi anatomi anabilim dalı akademisyenleri tarafından anlatılmasının akade- misyenin bireysel akademik çalışmalarını, bölüm içi çalışmalarını ve tıp öğrencilerine vermeleri gereken eğitimleri olumsuz yönde etkileyebileceği kanaatindeyiz.
Keywords: Anatomi; Tıp Fakültesi; Müfredat; Diş Hekimliği Fakültesi