Deneysel Kemik Defektlerinin İyileşmesi Üzerinde Biyoaktif Cam ile Mineralize ve Demineralize Kemik Matriksinin Etkisi: Histolojik Bulgular - Öztopalan, Dicle Fırat; Durmuş, Ali Said; Ceribasi, Ali Osman (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, biyoaktif cam, mineralize kemik matriksi (MBM) ve demineralize kemikmatriksi (DBM)'nin tavşanlarda kemik defektlerinin iyileşmesi üzerindeki etkilerini değerlendirmekve histolojik bulguların karşılaştırılması sonucunda en iyi greft materyalini tespit etmektir.Bu çalışmada 14 adet Yeni Zelanda tavşanı (erkek, 4-5 aylık) kullanıldı. Tavşanlar rastgele, 30 ve60 günlük postoperatif takipleri yapılmak üzere 7’şer adetlik 2 gruba ayrıldı. Genel anestezi altında,tavşanların tibialarının proksimal metafizine yakın ikişer adet olmak üzere her tavşanda dört adettibial defekt oluşturuldu. Oluşturulan 56 adet defektten 14 adedi boş bırakıldı (Kontrol grubu).Oluşturulan diğer kemik defektleri her bir grupta 14 adet olmak üzere sırasıyla biyoaktif cam, MBMve DBM ile dolduruldular. Böylece, her tavşanda tüm greft grupları oluşturuldu.Postoperatif 30. ve 60. günlerde tavşanlar sakrifiye edildikten sonra greft uygulanan bölgeleriiçeren kemik bölümü alınarak histolojik kontrolleri gerçekleştirildi. Histolojik muayeneler biyoaktifcam grubundaki kemik iyileşmesinin diğer gruplara göre daha iyi olduğunu gösterdi.Sonuç olarak, biyoaktif camın kemik iyileşmesini anlamlı derecede artırdığı ve iyi bir greft materyaliolarak güvenle kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Hücre ve Doku Mühendisliği; Veterinerlik; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler