KAYSERİ BELEDİYESİ MOLU ÇÖP TOPLAMA TESİSİNDE ÇÖP GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETEN TESİSİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZLERİ - ELİNÇ, NEVAL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada; ülkemiz enerji politikalarına genel bir bakış yapılarak, yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan çöp gazından elektrik üretilmesi amaçlanmıştır. Atıkların yakılmasının çevre üzerine olabilecek olumsuz etkilerini, özellikle hava, toprak, yüzey suları ve yeraltı sularında emisyonlar sonucu oluşan kirliliği ve insan sağlığı için ortaya çıkabilecek tehlikeleri uygulanabilir metotlarla engellemek ve sınırlandırma amaçlanmaktadır. Atıkların arazide depolanması, atık bertaraf yöntemlerinin en eskisi ve en çok kullanılanıdır. Katı atıkların rastgele atılması ne yazık ki ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çöp yakma veya beraber yakma tesisinin işleticisi, özellikle havanın, toprağın, yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesi ile koku ve gürültü gibi çevre üzerindeki olumsuz etkileri ve insan sağlığı açısından doğrudan tehlike oluşturan kirlilik kaynaklarını önlemek veya azaltma amaçlıdır. Ayrıca enerjinin korunumu ve ekonomik açıdan faydalanmak amacıyla enerji ve ekserji analizleri yapılmalıdır. Kayseri Belediyesi Molu çöp toplama tesisinde çöp gazından elektrik üreten tesisin ekserji analizi ile daha verimli sistemlerin tasarlanabilmesi adına bir katkı sağlayacaktır. Enerjinin verimli kullanımına odaklı bir yaklaşım sergilenerek enerji ithalatına bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunan tesisin enerji ve ekserji analizleri yapılacaktır.

In this study, it is aimed to produce electricity from waste gas which has an important place among renewable energy sources by making an overview of our country's energy policies. It is aimed to prevent and limit the possible negative effects of the incineration of wastes on the environment, especially the pollution caused by emissions in air, soil, surface water and groundwater and the risks that may arise for human health by applicable methods. Landfills are the oldest and most common waste disposal methods. Random disposal of solid wastes is unfortunately widely used in our country. The operator of the incineration or co-incineration plant is intended to prevent or reduce the adverse effects of air, soil, surface and ground water, pollution and other environmental impacts such as odors and noise, and pollution sources that constitute a direct risk to human health. Kayseri Municipality will contribute to the design of more efficient systems with the exergy analysis of the waste-gas generating plant at the Molu waste collection facility. Energy and exergy analysis of the facility, which contributes to the reduction of dependence on energy imports, will be carried out by focusing on the efficient use of energy.
Kayseri municipality molu garbage collection facility from waste gasenergy and exergy analysis of the electricity generating plant
Keywords: Enerji; Kamu Yönetimi; İşletme