Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümlerindeki "Branş" Öğretim Elemanlarının Sorulardan Yararlanma Yeterlikleri (Fırat Üniversitesi Örneği) - Yeşil, Rüştü; Özbek, Ramazan (My University, 2008)
Bu ara?tırmanın amacı, eğitim fakültelerinde sosyal alanlar eğitimi bölümlerinde derslere gören bran? öğretim elemanlarının, sınıf içi öğretim sürecinde sorulardan yararlanma yeterliklerini belirlemektir. Sorulardan yararlanma alt boyutları ba?lıca, soru hazırlama, soru sorma ve geribildirim verme ba?lıkları altında incelenmi?tir. Ara?tırma, tarama modelinde yürütülmü?tür. Veriler, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesinde tezsiz yüksek lisans derslerine giren öğretim elemanlarının öğrenciler tarafından bir ölçekle gözlenmesi ile elde edilmi?tir. Gözlem, farklı bran?larda öğrenim gören lisans üstü eğitim öğrencileri tarafından yapılmı?tır. Gözlem formu, ara?tırmacılar tarafından geli?tirilmi?tir. Ara?tırma sonunda; öğretim elemanlarının boru hazırlama, soru sorma ve geribildirim verme uygulamalarında bazı yanlı?lıklar yaptıkları belirlenmi?tir. En önemli yanlı?lar, soru hazırlama konusunda yapılmaktadır. Belirtilen alt boyutlar arasında anlamlı ve pozitif ili?kiler bulunmaktadır. Öğretim elemanlarının bran?larına göre sorulardan yararlanma uygulamaları arasında farklılıklar belirlenmi?tir. Ayrıca öğretim elemanları, sorulardan yararlanma uygulamaları konusunda öğrencilerin cinsiyetlerine göre farklı tutum ve davranı? göstermemektedirler.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları