ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE GÜNLÜK YAŞAM VE TÜKETİM KÜLTÜRÜ (ELAZIĞ-AKGÜN AVM ÖRNEĞİ) - KAPLAN, NİDA (Fırat Üniveristesi, 2013)
İnsanlar doğdukları andan itibaren çevresinde bulunan her şeyi tüketme eğilimindedir. Nesneleri, hizmetleri, duygu ve düşünceleri harcamak insanların kontrolsüz olarak yaptığı birer aktivitedir. Tüketim, hayatın her alanında var olan çok boyutlu bir kavramdır. Siyasal, ekonomik, sosyal ve psikolojik birçok boyutu olan tüketim; günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ürün çeşitliliği, kitle iletişim araçları, maddi olanakların iyileşmesi ve insan psikolojisindeki değişmeler yaşamın her anını tüketime dönüştürmüştür. Özellikle teknolojide yaşanan anlık gelişmeler de tüketimin bir yaşam şekli olmasında etkili olmaktadır. ?Alışveriş Merkezlerinde Günlük Yaşam ve Tüketim Kültürü? adlı çalışmada öncelikle tüketimin teorik boyutu ele alınmaktadır. Çeşitli yönleri ile tüketim açıklandıktan sonra çalışmanın uygulama kısmına geçilmektedir. Akgün Alışveriş Merkezinde 300 müşteriye anket uygulanmıştır. Çalışma süresince tüketicilere; alışveriş ve tüketim konusunda sorular yöneltilmiştir.Literatür taraması ve çalışma sonucunda görülmektedir ki; tüketim, hangi yönü ile ele alınırsa alınsın insan hayatı için çok önemlidir. İnsanlar tüketmeyi araç olarak kullanmaktan ziyade; amaç haline getirmektedir. Tüketim, toplumsal bir etkinliktir ve toplumsal ilişkilerin yeni bir biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Alışveriş, Alışveriş Merkezi

The tendency of people since they were born is to consume everything in their environment. To spend articles, services, emotion and thoughts is an uncontrolled activity for people. Consumption is a multidimensional notion that is available in all aspects of life. Consumption that has not a few dimension political, economic, social and psychological is an indispensable part of our lives. Product range, mass communication, change for the better financial possibility, and changes in the human psychology convert every moment of the life to consumption. Especially the instant developments in the technology are also an effect to become consumption a life style.The study ? Daily Life and Consumption Culture At Shopping Malls? discusses the theoretical aspect of consumption, principally. After several explanations for consumption, the implementation part of the study has been referred. 300 customers in Elazığ-Akgün shopping mall have been asked the questionnaire. During the study, the questions about shopping and consuming have been directed to consumers. As a result of literature review and the study it has been inferred that the consumption with all aspects is very important for human lives. Human beings take consumption as a goal instead of using it as a tool. Consumption is a social activity and it appears as a new manner for social relationships. Key Words: Consumption, Shopping, Shopping Malls
Daily life and consumption culture at shopping malls ( The sample is Elazığ - Akgün Shopping Mall)
Keywords: Sosyoloji