Kur'an ve Sünnet Işığında Vehhabilik ve Selefilik - Tığlıoğlu, Mehmed Zahid (Fırat Üniversitesi, 2025)
Salafi okulunun faaliyetleri ve İslam dünyasındaki rolleri, incelenmeye ve dikkatle gözden geçirilmeye değer önemli bir fenomen olarak kendini sunmaktadır. Salafi düşüncenin ve selefiliğin başvurulan bir nokta haline gelmesine yol açan entelektüel akımların incelenmesi, içerisinde bulunduğu iç bölünmeler ve tartışmalarla birlikte ele alınmalıdır. Ayrıca, bu akımın, İslam'a dair olumsuz bir algı oluşturarak, Müslüman olmayanlar arasında bıraktığı algıları ve etkileri, İslam'a dair yanlış bir imajın oluşmasına katkıda bulunmuştur. Dahası, sömürgeci güçler bu hareketleri İslam'ın yayılmasını engellemek için kullanmışlardır. Bu nedenle, Salafi ideolojisinin kökenleri, entelektüel kaynakları, temsilcileri, teorileri ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve bölünmesindeki rolü, ayrıca sömürgeci güçlerle iş birliği yapma şekli gibi konuların analiz edilmesi hayati öneme sahiptir. Ayrıca, bu konuyla ilgili yanlış anlamaların ve doğru değerlendirmelerin değerlendirilmesi önemlidir. İnceleme alanı daha da genişletilebilir ve birçok doktora tezinin temeli olabilecek potansiyeli içermektedir. Bu makalede, bu konuların kısa bir genel bakışını sunmayı amaçlayarak, daha geniş ve akademik olarak daha titiz bir bağlamda daha fazla araştırmayı teşvik etmeyi umuyoruz.

The Salafi school, with its activities and roles within the Islamic sphere, presents itself as a significant phenomenon that warrants investigation and scrutiny. It is essential to study the intellectual currents that have made Salafi thought and Salafism a reference point, along with the controversies and divisions that have arisen, even within its internal ranks. Additionally, it is crucial to examine the societal ramifications and the perceptions it has left on non-Muslims, which have contributed to a negative portrayal of Islam. Moreover, the colonial powers have exploited these movements to hinder the spread of Islam. Therefore, it is imperative to analyze the origins, intellectual sources, representatives, theories, and the impact of Salafi ideology, particularly its role in the decline and division of the Ottoman Empire, as well as its collaboration with colonial powers. Furthermore, it is essential to evaluate misconceptions and accurate assessments regarding this subject. The scope of inquiry can be further expanded, potentially serving as the basis for numerous doctoral dissertations. In this article, we aim to provide a concise overview of these matters, hoping to stimulate further research in a broader and more academically rigorous context.
Wahhabism and Salafism in the balance of the Qur’an and Sunnah
Keywords: Tafsir; Tefsir