MULTİPL SKLEROZLU HASTALARDA DEPRESYON VE NÖRODEJENERASYONUN KOGNİTİF BOZULMA ÜZERİNE ETKİLERİ - BİLGİ, EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Multipl Skleroz (MS), mobilite ve fonksiyonel aktivitelerde değişik derecelerde özürlülüğe yol açan, kişinin sosyal ve meslek hayatında kısıtlamalara neden olarak ileri düzeyde engellilik yaratan ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. MS'li hastaların büyük bir kısmında kognitif fonksiyonlarda bozulma meydana gelmektedir.Bu çalışmada kognitif bozulmanın nöronlarda meydana gelen nöronal dejenerasyona veya hastalardaki depresyona bağlı olup olmadığı araştırıldı. Bu amaçla 108 MS tanılı hasta değerlendirildi. Relapsing Remitting Multipl Skleroz hastaları (en az 1 yıllık MS tanısısı olanlar), Sekonder Progresif Multipl Skleroz hastaları ve EDSS skorlaması 0.5 ile 5.0 arasındaki hastalara testler uygulandı. Testlerin yapıldığı tarih itibariyle; 3 ay içerisinde pulse steroid tedavisi almış hastalar ise dışlama kriteri olarak çalışmaya alınmadı.Her Multipl Sklerozlu hastaya The Brief Repeatable Battery of Neuropsychological Test (10/36 Spatial Recall Test, Symbol Digit Modalities test, Paced Auditory Serial Test, Word List Generation Test) Beck Depresyon Testi ve Benedict Testi yapıldı.Hastalarımızın %19.5'inde depresyon, %41.7'sinde kognitif fonksiyon bozukluğu tespit edilmiştir. Hastaların %13.9'unda ise depresyon ve kognitif fonksiyon bozukluğu birlikteliği görüldü. Depresyon ve kognitif fonksiyon bozukluğu tespit edilen gruba 3 aylık grup psikoterapisi uygulandı ve psikoterapi sonrası testler tekrarlandı. Testlerin büyük kısmında iyilişme gözlenmesine rağmen sadece Paced Auditory Testinde istatistiksel olarak anlamlılık tespit edildi.Sonuç olarak Multiple Sklerozlu hastalarda depresyon ve kognitif fonksiyonlarda bozulma sık olarak karşılaşılabilen durumlardır. Depresyon tedavisinin kognitif fonksiyonlar üzerine etkisini değerlendirebilmek için daha büyük popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Multiple Skleroz, depresyon, kognitif fonksiyon bozukluğu, psikotereapi

Multiple Sclerosis (MS) is a disease which causes various levels of disabilities in mobility and functional activities, creates severe incapacity and disturbs the life quality by restricting the social and professional life of the person. Corruption in cognitive functions happens in most of the MS patients.In this study, it is researched whether cognitive corruption is related to neuronal degeneration in neurons or patients? depression. Hence 108 patients diagnosed with MS have been evaluated. Tests have been applied to patients with ?Relapsing Remitting Multiple Sclerosis?, patients diagnosed with MS for at least a year, and patients whose EDSS scoring is between a scale of 0.5 and 5.0. Those who had taken pulse treatment within 3 months by the test date, have been excluded from the study.Each MS patient have been applied The Brief Repeatable Battery of Neuropsychological Test (10/36 Spatial Recall Test, Symbol Digit Modalities Test, Paced Auditory Serial Test, Word List Generation Test) Beck Depression Test and Benedict Test.Depression has been detected in 19.5 % of the patients, and cognitive function corruption in 41.7 % while 13.9 % of them have had both depression and cognitive function corruption. A psychotherapy of 3 months has been applied to the group diagnosed with both depression and cognitive function corruption together, and tests have been repeated after the psychotherapy. Although recovery has been experienced in most of the tests, a statistical correlation could be detected only in Paced Auditory Test and Beck Depression Test.Consequently, depression and corruption in cognitive functions are very common in patients with Multiple Sclerosis. Studies made on larger populations are needed to be able to evaluate the effect of depression treatment on cognitive functions.Key words: multiple sclerosis, cognitive function, depression
Multipl sklerozlu hastalarda depresyon ve nörodejenerasyonun kognitif bozulma üzerine etkileri
Keywords: Nöroloji