Preoperatif Klopidogrel Kullanımının Acil veya Erken Koroner Bypass Yapılan Hastalarda Postoperatif Kanama Üzerine Etkisi - Cöhcen, Sadettin; Ozsoy, Deniz; Yesıltas, Mehmet Ali; Uysal, Ayhan; Haberal, İsmail (My University, 2020)
Amaç: Koroner arter bypass cerrahisinde tüm gelişmelere rağmen; kanama, önemli bir sorunolmaya devam etmektedir. İskemik kardiak olayları azalttıkları birçok klinik çalışmayla ispatlananantiagregan ilaçlar yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan klopidogrel kullanırken, acil veerken koroner arter bypass greftleme (KABG) ameliyatına alınan hasta grubu sayısı daartmaktadır. Bu çalışmada; preoperatif klopidogrel kullanımının acil ve erken KABG ameliyatıyapılan hastalarda, postopereatif kanama üzerine etkisini araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada farklı ekipler tarafından 2015–2017 tarihleri arasında ek kardiyakhastalığı olmayan ve ek cerrahi prosedür geçirmeyen, koroner arter hastalığı nedeniyle klopidogrelkullanırken acil ve erken operasyona alınan 66 hasta ile, klopidogrel kullanmayan, elektif şartlardaoperasyona alınan 68 hasta, kanama miktarı, kullanılan kan transfüzyonu türü ve miktarı, revizyonsayısına göre karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmamıza alınan 134 hastanın %75.4’ü (n:101) erkek, %24.6’sı (n:33) kadındı.Hastaların %49.3’ü (n:66) klopidogrel kullanıyor, %50.7’si (n:68) klopidogrel kullanmıyordu.klopidogrel kullanan grubun postop drenaj miktarı 410(150-1300) mL iken, diğer grubun postopdrenaj miktarı 640(150-2750) mL idi. Klopidogrel kullanmayan grupta, postop drenaj miktarıistatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (P<0.001). Kullanılan taze donmuşplazma ve trombosit süspansiyonu miktarları değerlendirildiğinde klopidogrel kullanan grubunanlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlenmiştir (P<0.001;<0.001). 134 hastanın %4.6’sında (n:3)revizyon gözlenmiştir. Bu 3 hastadan 1’i klopidogrel kullanıyorken 2’si klopidogrel kullanmayangruptaydı. Fisherexact testine göre aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (P:0.616).Sonuç: Klopidogrel tedavisi altında acil ve erken koroner bypass operasyonları dikkatli kanamakontrolü ve yoğun trombosit kullanımı ile kabul edilebilir sonuçlarla yapılabilmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi