Erkeklerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi: Kesitsel Bir Anket Çalışması - Aloğlu, Nihal; Güllü, Ayla (Fırat University, 2026)
Bu çalışmada, erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tutumları ve bu tutumları etkileyen faktörler araştırılmıştır. Türkiye'nin Güney Akdeniz bölgesinde yer alan bir il merkezinde yaşayan 417 erkek katılımcı, çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler, “Erkeklerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutumu Ölçeği” (ETCE) aracılığıyla toplanmış, analizde T testi, Anova, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, post-hoc testler ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların ortalama yaşı 33.49± 12.76 olup, %63.8'inin eğitim durumu lisans seviyesindedir. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tutumları orta düzeyin üzerindedir. Katılımcıların yaş ve medeni durumlarına göre farklılıklar gözlemlenmiş; daha genç yaşta olan ve bekar erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin daha olumlu tutumlara sahip oldukları saptanmıştır. Eğitim düzeyinin, aile içi şiddet konusundaki toplumsal cinsiyet temelli tutumlar üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmakla birlikte, bu ilişkinin doğrusal bir biçimde seyretmediği görülmüştür. Öte yandan, sosyo-ekonomik düzeyi daha yüksek olan erkek katılımcıların aile içi şiddete ilişkin eşitlikçi tutumlarının daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılması amacıyla eğitim kurumları, medya, sosyal medya platformları ve sivil toplum kuruluşlarının aktif rol oynaması gerektiği düşünülmektedir. Bu tür çok yönlü müdahalelerin, kadınların refahının artırılması, sağlıklı ve sürdürülebilir toplum yapılarının oluşturulması ve dolaylı olarak ülkelerin ekonomik gelişimine katkı sağlaması bakımından önem taşıdığı değerlendirilmektedir.

This study explores how men’s attitudes toward gender equality are shaped by societal norms and identifies the factors influencing these attitudes. The study involved 417 male participants from a city in the Southern Mediterranean region of Turkey. Data were collected using the Gender Equitable Men Scale (GEMS), and analyzed through various statistical methods including T tests, ANOVA, Mann-Whitney U tests, Kruskal-Wallis H tests, post-hoc tests, and Spearman correlation analysis. The participants had a mean age of 33.49 ± 12.76 years, with 63.8% holding a bachelor’s degree. Findings revealed that men’s attitudes toward gender equality were generally above average. Significant differences were observed based on age and marital status, with younger and single men displaying more positive attitudes toward gender equality. Educational level was found to have a significant, but non-linear, effect on gender-based attitudes toward domestic violence. Additionally, men with higher socioeconomic status were found to hold less egalitarian views regarding domestic violence. The study suggests that educational institutions, the media, social media platforms, and non-governmental organizations should play an active role in promoting gender equality. Such comprehensive efforts are seen as crucial for improving women’s well-being, fostering healthy and sustainable societies, and indirectly contributing to the economic development of nations.
Determination of Men's Attitudes Towards Gender Equality: A Cross-Sectional Survey Study
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları