BASAMAKLI DOLUSAVAKLARDA OKSİJEN TRANSFERİ - İLÇİN, ERTUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Basamaklı dolusavaklar, son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Bunun en önemli nedeni, silindirle sıkıştırılmış beton (RCC) barajların inşa tekniklerindeki ilerlemelerdir. Basamaklı dolusavaklar, RCC barajların mansap yüzüne yerleştirilebilmekte ve dolgu barajlarda da taşkın dolu savağı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada basamaklı dolus avaklarda oksijen transferi incelenmiştir. Bu nedenle bir çok alternatif üzerinden bir dizi deneyler yapılmıştır. Bu deneylerde trapez ve dikdörtgen en kesitli eşikler basamaklarda, farklı şekiller de yerleştirilmiştir. Bu çalışma, yedi bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, giriş kısmı sunulmuştur ve çalışmanın amacı açıklanmıştır, ikinci bölümde, literatür özeti, üçüncü bölümde gaz transferi, dördüncü bölümde basamaklı dolusavakların hidroliği, beşinci bölümde deney düzeneği anlatılmış. Altıncı bölümde deneylerin yapılışı anlatılmış, elde edilen sonuçlara ait grafikler çizilerek, açıklanmıştır. Yapılan bu çalışmanın deney sonuçlarından bulunmuştur ki, eşikli basamaklı dolusavaklar, klasik dolusavaklara göre oksijen transfer verimi açısından oldukça etkindir. Özellikle basamakların bir dolu bir boş yerleştirilmesiyle en yüksek oksijen transfer verimi değerleri elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Basamaklı dolusavaklar, Oksijen transferi, Çözünmüş oksijen, Oksijen transferi, RCC, Eşitlik.

Over the last years, stepped spillways have regained popularity. The evolution of the roller compacted concrete (RCC) dam construction technique is the most important reason. Stepped spillways can be integrated into the downstream face of a RCC dam and use of stepped overlays on the downstream face of embankment dam as emergency spillways. This paper, oxygen transfer of the stepped spillways are examined. In this reason, over the lots of alternative, there were mading mony experiments. In this experiments, rectangular and trapeze sills are placed in the stepped on different forms.This study includes seven section. In the first section, introduction is presented and the aim of this study is explained. In the second section, summary of literature, third section gaz transfer, fourth section hydraulic of the stepped spillways, fifth section experimental setup are explained. In the sixth section, experiments are explained, according to abtained experimental results, graphs are plotted and explained. It was found the experimental results that stepped spillways with end sill have a signiticantly highest oxygen tranfer efficiency according to convensional spillways. Especially, In condition with end sill in one step and without end sill in the other step was obtained the heighest oxygen transfer values. KEY WORDS: Stepped spillways, Oxygen transfer, Dissolved oxygen, Oxygen transfer efficiency. RCC, Sill. n
Oxygen transfer of stepped spillways
Keywords: İnşaat Mühendisliği