İNELASTİK SAÇILMANIN ZAMANA BAĞLI KUANTUM DİNAMİĞİ - AKPINAR, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
IV ÖZET DOKTORA TEZİ İNELASTİK SAÇILMANIN ZAMANA BAĞLI KUANTUM DİNAMİĞİ Sinan AKPINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 84 Bu çalışmada Göğtaş ve Balint-Kurti tarafından reaktif saçılma için geliştirilen zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu iki boyutlu He+ H2 inelastik saçılma problemine uygulanmıştır. Bu metod, bir başlangıç değer problemi olan zamana bağlı Schrödinger denkleminin çözümüne dayanmaktadır. Zamana bağlı kuantum metodu, herhangi bir başlangıç kuantum durumu için tanımlanan dalga fonksiyonunun bir potansiyel enerji yüzeyi üzerinde yayılımını gerektirir. Dalga fonksiyonunun zamana-bağlı yayılımı kompleks Chebychev polinomları cinsinden bir açılım ve tekrarlama bağıntısı kullanılarak yapıldı. Schrödinger denkleminin çözümü Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerinde defalarca etkisinin hesaplanmasını gerektirmektedir. Hamiltonyen operatörünün etkisi Fourier Dönüşüm (FFT) ve Kesikli Değişken Gösterimi (DVR) teknikleriyle yapıldı. Dalga fonksiyonu potansiyel enerji yüzeyi üzerinde ilerlerken bir kısmı potansiyel duvarından yansıyarak inelastik saçılmaya sebep olur. Saçılan dalga fonksiyonu reaksiyon kanalının asimtotik bölgesinde analiz edilerek bireysel kuantum seviyeleri arasındaki reaksiyon ihtimaliyetleri hesaplandı. Zamana bağlı Schrödinger denkleminin bir tek çözümü çarpışma enerjisinin geniş bir aralığı için reaksiyon ihtimaliyetlerini vermektedir. Anahtar Kelimeler: İnelastik Saçılma, Reaksiyon Dinamiği, He+H2, Reaksiyon İhtimaliyetleri
Time dependent quantum dynamics of inelastic scattering
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering