Çam Kozalağıyla Bazik Mavi 3Adsorpsiyonu - Tanyıldızı, M. Şaban; Uygut, M. Ali (My University, 2016)
Çalışmada çam kozalakları kullanarak Basic Blue 3 boyar maddesinin adsorpsiyonunun matematiksel olarak tanımlayan bir eşitlik elde edildi. İncelenen bağımsız parametreler olarak başlangıç pH'sı (3.6-10.4), temas süresi (117-722 dak) ve başlangıç boya konsatrasyonu (16-184 mg/l ) ve kesikli adsorpsiyon işlemi sonucunda incelenen sonuç parametresi olarak adsorpsiyon kapasitesi seçildi. Elde edilen model ifadenin istatiksel analizleri yapıldı. Önerilen ikinci derece quadratik denklemin adsorpsiyon prosesinin tanımlanmasında kullanılabileceği belirlendi. Model ifadenin optimizasyonu ile, başlangıç boya konsantrasyonunun ve temas süresinin maksimum değerlerine yakın (150 ppm, 600 dak) noktalarda, en uygun başlangıç pH'sı 9.0 olarak belirlendi. Adsorpsiyon datası farklı kinetik modellere uygulanarak, incelenen tüm konsantrasyon aralıklarında, en uygun kinetik modelin birinci mertebe model olduğu belirlendi.
Keywords: Kimya; Uygulamalı