Yazma Özerkliği Algısı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Deniz, Hacer; Demir, Sezgin (My University, 2025)
Yazma özerkliği, yazma sorumluluğuyla süreci yönetmeyi, uygun yöntem ve teknikleri belirlemeyi, strateji geliştirme ve düzenlemeyi içermektedir. Bu yönüyle yazma gelişimi ve alışkanlığını destekleyerek yazma eğitiminin temel amaçlarına ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Bu araştırmanın amacı 9-15 yaş aralığındaki öğrencilere yönelik geçerli ve güvenilir bir Yazma Özerkliği Algısı Ölçeği geliştirmektir. Nicel yöntemde gerçekleştirilen bu araştırmada kesitsel tarama modeli kullanılmıştır. Türkiye’de ortaokul düzeyinde eğitim alan 9-15 yaş arasındaki öğrenciler bu araştırmanın evrenini oluşmaktadır. Ulaşılabilirlik temel alınmış ve Elazığ il merkezindeki resmî ortaokullarda öğrenim gören 9-15 yaş arasında olan öğrenciler alt evren olarak belirlenmiştir. Alt evren içerisinden yüzey geçerliği, AFA, DFA, test-tekrar test ve eş değer form uygulamaları için iki aşamalı küme örnekleme yöntemiyle beş ayrı örneklem oluşturulmuştur.Bu bağlamda birbiriyle kesişmeyen örneklem gruplarıyle toplamda 1140 öğrenciye ulaşılmıştır. Taslak maddelerin yüzey ve kapsam geçerlikleri sağlanmıştır. AFA sonucunda %30’un üzerinde açıklanan varyansla 5’li liker tipinde 10 maddeli tek bileşenden oluşan ölçek yapısı elde edilmiştir. DFA sonucunda RMSA’nın. 038, Standardized RMR . 039, AGFI .96, NNFI .97, GFI .97, CFI .98, NFI .94 olarak hesaplanmış ve model uyumu doğrulanmıştır. Cronbach’s alpha katsayısı .79, Spearman-Brown ve Guttman Split-half güvenirlik katsayıları .80 değerinde oldukça güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin kararlılık katsayısı .77 ve paralel formlar güvenirliği .80 değerinde bulunmuştur.
Keywords: Yazma becerisi; özerk öğrenme; özerklik; yazma eğitimi; ölçek