GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN ELEKTRİK VE ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - Yakuphanoğlu, Fahrettin (Fırat Üniveristesi, 2002)
Doktora Tezi GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN ELEKTRİK VE ELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fahrettin YAKUPHANOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2002, Sayfa : 119 Farklı ligandlar içeren Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II) ve Hg(II) komplekslerinin elektriksel iletkenliği, kristal yapısı, mikroyapısı, manyetik ve optik özellikleri araştırıldı. Numunelerin kristal yapıları, yüzey morfolojisi ve optik özellikleri, sırasıyla, toz X-ışını difraksiyonu (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve UV+Görünür bölge spektrometresi ile incelendi. Ayrıca, numunelerin manyetik özellikleri elektron spin rezonans (ESR) ve Gouy terazisi metodu (GBM) ile incelendi. Numunelerin kristal yapısı ve tane büyüklüğü XRD ile belirlendi. Numunelerde meydana gelen iletkenlik mekanizmaları araştırıldı. Yasak enerji aralıkları ve Urbaclı enerjileri soğurma spektrumlarından belirlendi. Sonuç olarak, hesaplanan elektronik ve optik parametreler numunelerin yarıiletken özelliğe sahip olduklarını gösterirler. Anahtar kelimeler: Geçiş Metalleri, Kompleks, Ligand, Yarıiletken, Aktivasyon enerjisi, Urbach enerjisi
The Investigation of electrical and electronic properties of transition metal complexes
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering