ÖĞRETİMİN DENETLENMESİ SÜRECİNDE YÖNETİCİYE DUYULAN GÜVEN İLİŞKİSİ - UĞURLUDOĞAN, SUZAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırma ile öğretmenlerin okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin görüşlerini, okul yöneticilerine güven düzeylerini ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında, Elazığ il merkezindeki 5 eğitim bölgesinde bulunan resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenler araştırmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel desenlerin bir arada kullanıldığı karma yöntemlerden sıralı açımlayıcı desen kullanılmıştır. Nicel desende, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerini ölçmeye yönelik Kişisel Bilgi Formu, okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin öğretmen görüşlerini ölçmek için Ergen ve Eşiyok (2007) tarafından geliştirilen; araştırmacı (2020) tarafından açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılan sonrasında geçerli ve güvenilir olduğu kabul edilen "Okul Müdürlerinin Ders Denetimleriyle İlgili Öğretmen Görüşleri Ölçeği" ile öğretmenlerin okul yöneticilerine güven düzeylerini ölçmek için Hoy ve Tschannen-Moran (2003) tarafından geliştirilen ve Polat (2007) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yöneticiye Güven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin görüşleri ile okul yöneticilerine güven düzeyleri arasındaki ilişki durumunu belirlemekiçin korelasyon analizi ve öğretmenlerin okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin görüşlerinin okul yöneticilerine güven düzeyleri üzerindeki etkileri ölçmek amacıyla ise regresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmada ayrıca bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi de yapılmıştır. Araştırmada; okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin öğretmen görüşleri "tamamen katılıyorum" düzeyinde sonuçlanırken öğretmenlerin yöneticilerine güven düzeyleri "katılıyorum" düzeyinde sonuçlanmıştır. Okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin öğretmen görüşleri ile yöneticilerine güven düzeyleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde ilişki olduğu ayrıca okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin öğretmen görüşlerinin yöneticilerine güven düzeylerini anlamlı şekildeyordadığı saptanmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise nicel boyuttan elde edilen sonuçların nedenleri açıklanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğretmenlerin okul yöneticilerinin ders denetimlerine ilişkin görüşleri olumlu yönde arttıkça yöneticilerine güven düzeylerini de olumlu yönde arttığı söylenebilir.

With this research, it was aimed to determine the opinions of teachers about school administrators' course supervision, their level of trust in school administrators and the relationship between them. In the 2019-2020 academic year, teachers working in official primary and secondary schools in 5 education regions in the city center of Elazig constitute the sample group of the research. In the research, sequential explanatory design, which is one of the mixed methods in which quantitative and qualitative designs are used together, was used. In the quantitative design, the relational screening model was used. In the study, the Personal Information Form to measure the demographic information of the participants , to measure the opinions of the school administrators about the course supervision the "Teacher Opinions Scale of School Administrators on Course Supervisions" was developed byErgen and Eşiyok (2007); after the exploratory and confirmatory factor analyzes were performed by the researcher and was accepted to be valid and reliable (2020)was used.To measure teachers' trust levels in school administrators,Trust in Manager Scale which was developed by Hoy and Tschannen-Moran (2003),was adapted to Turkish by Polat (2007),was used.In the qualitative part of the research, a semi-structured interview form was used. Data were analyzed using content analysis. In the research, correlation analysis was conducted to determine the relationship between teachers' opinions of school administrators on course supervision and their level of trust in school administrators.Regression analysis was conducted to measure the effects of teachers' opinions on school administrators' course supervision on the level of trust in school administrators.In addition, independent groups t-test and one-way analysis of variance were also performed. In the research; while the opinions of the school administrators regarding the course supervisions resulted in the level of "totally agree", the level of trust of the teachers in the administrators resulted in the level of "agree".It has been determined that there is a positive and moderate relationship between teachers' views on school administrators' course supervision and their level of trust in their administrators.In addition, it was found that teachers views of school administrators' course supervision significantly predicted their level of trust in their administrators.In the qualitative dimension of the research, the reasons for the results obtained from the quantitative dimension were explained.According to the results obtained, it can be said that as the opinions of the teachers about the course supervision of the school administrators increase positively, their level of trust in the administrators also increases.
The relationship of trust in the school administrator in the process of supervision of course
Keywords: Eğitim ve Öğretim