Sessiz İstifa Ölçeği Türkçe Formu: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Akyazı, Kadem Gürkan; Çelik, Seher Balcı (Fırat University, 2025)
Bu çalışmanın amacı Galanis ve arkadaşları (2023c) tarafından geliştirilen Sessiz İstifa Ölçeği’nin (Quiet Quitting Scale) Türk kültürüne uyarlanmasıdır. Araştırma grubu 447 çalışan yetişkin bireyden (%56.8’sı kadın, % 43.2’si erkek, yaş ort. 32.97) oluşmaktadır. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, Sessiz İstifa Ölçeği, İş Tatmini Ölçeği (Başol & Çömlekçi, 2020) ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (Ergin, 1993) ile toplanmıştır. Ölçeğin üç faktörlü orijinal yapısı DFA ile test edildiğinde yapının doğrulandığı tespit edilmiştir (?2/sd=4.11, CFI=.92, RMSEA=.08, SRMR=.06). Ölçüt geçerliği kapsamında da Sessiz İstifa Ölçeği ile İş Tatmini Ölçeği arasında negatif yönde orta düzeyde (r=.-51, p

This study aims to adapt the Quiet Quitting Scale-QQS (Galanis et al., 2023c) to Turkish culture. The research group consisted of 447 working adults (56.8% female, mean age 32.97 years). The data were collected by personal information form, QQS, Job Satisfaction Scale (Başol & Çömlekçi, 2020), and Maslach Burnout Scale (Ergin, 1993). The original three-factor structure of the scale was tested with CFA. It was found that the structure was confirmed (?2/df=4.11, CFI=.92, RMSEA=.08, SRMR=.06). Within the scope of criterion validity, it was determined that there were significant relationships between the QQS and the Job Satisfaction Scale (r=.-51, p
Quiet Quitting Scale Turkish Form: Validity and Reliability Study
Keywords: Career Counseling; Kariyer Danışmanlığı