İSTANBUL İLİNDE İLKÖĞRETİM SEVİYESİNDE LİSANSLI OLARAK JUDO YAPAN ÖĞRENCİLERİN SOSYO-EKONOMİK YAPILARINA GÖRE İLLERİNDEKİ JUDO FAALİYETLERİNE BAKIŞLARINA İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA - Yılmaz, Semih; Demir, Ali; Kepoğlu, Abdurrahman; Zerdeci, Selçuk (Fırat University, 2004)
Spor ferdin doğal çevresini beşeri çevre haline dönüştürürken, elde ettikleri kabiliyetlerini geliştiren, belirli kurallar altında, araçlı ya da araçsız, ferdi veya toplu, boş zaman faaliyeti içerisinde veya tam zamanını alacak şekilde meslekleştirerek yaptığı, sosyalleştirici, toplumu bütünleştirici, ruh ve fiziği geliştiren rekabetçi ve dayanışmacı bir kültürel olgudur.                         Bu çerçeveden bakıldığında eğitim – öğretim kurumları, spor ve buna bağlı aktivitelerin birey üzerindeki kazanım tohumlarının atılacağı en önemli hayat basamakları  olarak tanımlanabilir. Aile ve okul önceği eğitim ile başlayan yaşamsal ve kültürel olumlu değişiklikler maratonunda, bireylere kazandırılacak spor kültürü ve alışkanlığı, sporun multi-disipliner özelliğinden dolayı bireyin yaşam felsefesi ve sosyal – fiziksel gelişimi üzerinde  olumlu değişiklikler yaratmaktadır.                         Şüphesiz spor aktivitelerine katılım, yaşam standartlarına, ülkenin ve buna bağlı olarak bireylerin yaşamlarını sürdürdüğü alanlardaki imkanlara ve yine bireylerin gelir düzeylerine bağlı olarak da çeşitlilik göstermek de, kimi zaman da şakillenmektedir. Bu tespitten yola çıkarak, mevcut çalışmada İstanbul ilinde ilköğretim seviyesinde lisanslı olarak judo yapan öğrencilerin sosyo- ekonomik yapılarına göre illerindeki judo faaliyetlerine bakışları incelenmiştir.