A COMPARATIVE STUDY OF DEATH IN TURKISH AND ENGLISH LITERATURES - BULUT, MERAL (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu tezde sunulmak istenen konu, Virginia Woolf'un The Voyage Out (1915), Willa Cather'in O Pioneers! (1913), Nevil Shute'un Trustee from the Toolroom (1960), Yusuf Atılgan'm Anayurt Oteli (1973), Cengiz Aytmatov'un Kassandra Damgası (1997), Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı (1998), adlı altı eserlerinde tecrübe edilen ölüm gerçeğinin değişik kültürlere ait romanlarda nasıl ele alındığını göstermek ve bu çerçevede ölümü kendi bütünlüğü içinde incelemektir. Bu tezi hazırlamak amacımız aynı yüzyılda yazılmış, dört değişik kültürün (İngiliz, Türk, Kırgız, ve Amerikan) romanlarına yansıyan ölümü adlandırış, ve anlamlandırış şekillerini inceleyerek, ölüm gerçeğini daha geniş bir pencereden değerlendirmek, bu sayede toplumdaki ölüm kavramının algılanmasına hem dil boyutunda hem de anlam boyutunda katkıda bulunmaktır. Bu çalışmamızda ölüm fenomenin, ölenler ve yakınları üzerinde benzer etki ve tepkilere neden olduğu gözlenmektedir. Herkesi ilgilendiren ölüm gerçeğinin, ırk, dil, kültür, renk ayrımı gözetmeksizin, bütün insanlar için ortak davranış şekillerine ve duygulanmalara zemin hazırladığı, işte o noktada ölümün anlamının bütün insanlar için sabitleştiği üzerinde durulmuştur.

in ABSTRACT We have attempted to find clear boundaries for the phenomena of death in six novels published in the early and in the late l900s:The Voyage Out, by Virginia Woolf in 1915, O Pioneers!, by Willa Cather in 1913, Trustee from the Toolroom, by Nevil Shute in 1960, Anayurt Oteli, by Yusuf Atılgan in 1973, Kassandra Damgası, by Cengiz Aytmatov in 1997, Benim Adım Kırmızı, by Orhan Pamuk in 1998. Literary texts are placed within an intertextual network, thereby confronting different cultures and literacies. We have brought into play the characters under similar situations that are taken as materials to be used for defining death. Both comparative and cognitive approaches are applied. Our analysis has provided the analysis of death among heterogeneous pieces of information. Several meanings of death are obtained from the books. It has been suggested that the characters interpret death depending of their cultural, individual, social, and biological realities. Some invariables of death have been analysed: death, which is a part of human's unity and balance, is a phenomenon of human nature.
Ölümün İngiliz ve Türk edebiyatında karşılaştırılması
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature; İngiliz Dili ve Edebiyatı; English Linguistics and Literature