PAYLAŞILAN LİDERLİK, AİLE KATILIMI VE OKULA BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ - EROL, YUSUF CELAL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu araştırmanın amacı paylaşılan liderlik, aile katılımı ve okula bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemek ve Yapay Sinir Ağları yardımıyla öğrencilerin okula bağlılık düzeylerini tahmin etmektir.İlişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Elazığ il merkezinde ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler ve velileri oluşturmaktadır. Araştırma 30 ortaokulda öğrenim gören 1488 öğrenci ve 1488 öğrenci velisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Aile Katılımı ve Desteği Ölçeği, Okula Bağlılık Ölçeği, Veli Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeği ve Veli Aile Katılımı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi, varyans analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve yapay sinir ağları teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, okul paydaşları arasında paylaşılan liderlik davranışlarının sergilenmesi, okul paydaşlarının işbirliği içerisinde hareket etmesi ve velilerin de okul yönetiminde söz sahibi olması, anne ve babaların kendi çocuklarının eğitim hayatlarına katkısını olumlu yönde etkilemektedir. Paylaşılan liderlik algısı ve aile katılımı ve desteği değişkenleri, okula bağlılık puanları üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir ve okula bağlılık düzeyine ilişkin varyansın % 21'ini açıklamaktadır. Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanılarak, okula bağlılık ile ilişkili değişkenler aracılığıyla, öğrencilerin okula bağlılık düzeyleri anlamlı bir şekilde tahmin edilmiştir.Çalışmanın sonunda, politika yapıcılara, uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Aile Katılımı, Ev Ziyaretleri, Okula Bağlılık, Paylaşılan Liderlik.

The aim of this study is to determine the relationship among distributed leadership, parental involvement and school engagement and to esmitate the school engagement levels of the students with the help of Artificial Neural Networks in secondary schools.The population of this study which is in correlational survey model constitutes from students studying in secondary schools of Elazığ province and their parents in 2014-2015 education year. The study was conducted on 1488 students studying in 30 secondary schools and 1488 parents of students. The research data was collected by using Family Involvement and Support Scale, School Engagement Scale, Parent's Perception about Distributed Leadership Scale, and Parental Involvement Scale. So in the analysis of data, frequency, mean, t-test, analysis of variance, correlation analysis, multiple regression analysis and artificial neural network techniques were used. According to the results of the study, exhibiting the distributed leadership behaviors among school stakeholders, acting collaboratively by school stakeholders, having the right to comment on something in school management by parents, affect positively the contribution of parents to educational lives of their students. Variables of distributed leadership and parental involvement and support perceptions have a significant effect on the scores School Engagement. 21 % of the variance related to school engagement was explained by distributed leadership and parental involvement and support perceptions. School engagement levels of students were estimated with using artificial neural networks and through variables associated with school engagement in a meaningful way.At the end of the study, proposals have made to policy makers, practitioners and researchers. Key Words: Distributed Leadership, Parental Involvement, Home Visits, School Engagement.
The relationship among distributed leadership, parental involvement, and school engagement
Keywords: Eğitim ve Öğretim