ELAZIĞ ŞARTLARINDA SABİT KUBBELİ TİP BİR BİYOGAZ TESİSİNDE ÇEVRE ŞARTLARININ GAZ ÜRETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - EFE, M. MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi ELAZI? ŞARTLARINDA SABİT KUBBELİ TİP BİR BİYOGAZ TESİSİNDE ÇEVRE ŞARTLARININ GAZ ÜRETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI M.Mustafa EFE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1393, Sayfa:41 Hızla artan ülke nüfusuna paralel olarak gıda, enerji gibi ihtiyaçlar da artmaktadır. Ancak kaynaklar sınırlıdır. Mevcut kaynaklardan daha çok üretim yaparak ihtiyaçların karşılanabilmesi için çalışmalar yapılmakta, alternatif kaynaklar araştırılmaktadır. Organik artıklardan biyogaz üretimi, gıda ve enerji üretimini artırarak bu çalışmalara katkıda bulunabilecek bir yöntemdir. Biyogaz üretiminin, gıda ve enerji üretimini artırmanın yantsıra, çevre sağlığı ve temizliğine de olumlu etkileri vardır. Bu çalışma; bir biyogaz tesisinin, Elazığ şartlarında çalışabilirliliği ve verimliliğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Elazığ ilinde faaliyet gösteren bir biyogaz tesisi üzerinde, gerekli değişiklikler yapılarak, üretilen biyogaz miktarı, fermantasyon tankı sıcaklığı ve ortam sıcaklığı ölçümleri yapılmıştır. Bunun yanısıra tesise giren ve çıkan gübreden örnekler alınarak gerekli kimyasal ve biyolojik analizler yapılmıştır. Sonuç olarak; Elazığ şartlarında bir biyogaz tesisinin verimli olarak çalışabildiği, ancak Ocak, Şubat ve Mart ayları soğuk geçtiğinden gaz üretiminin durma noktasına geldiği, bu sebeple, bu aylarda fermantasyon tankının ilave olarak ısıtılmasının gerekliliği görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Biyogaz, çifttik gübresi, metan, organik artıklar

II SUMMARY Master Thesis A STUDY FOR THE ENVIRONMENT EFFECTS ON GAS PRODUCTION IN A FIXED DOME TYPE BIOGAS ESTABLISHMENT IN ELAZI? DISTRICT CONDITIONS M.Mustafa EFE Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1993, Page: 41 As population in country is increasing, the food and energy necessities are increasing as well, but sources are not infinite. In order to make more production from available source to provide necessities, some researches have been made and alternative sources have been searched. Producing biogas from organic wastes to increase the production of food and energy is an effective method for the researches. As production of biogas is increasing the production of food and energy has no an^» negative effects on environment and cleanliness. In this study, the productivity and performance of a biogas establisment in Elazığ district condition have been investigated. For this reason, in a running biogas establishment in Elazığ making some changes on produced gas quantity fermantation tank temperature and medium temperature are measured. Besides, it has been taken some entering and exiting dung pattern in order to make some biological and chemical analiysis. As a result; it has been observed that a biogas establisment in Elazığ has been worked productive. But, in January, February and March due to cool weather condition production have come to stop point. For this reason it has been seen that in these months its neccessary to heat fermantation tank. KEYWORDS: Biogas, dung, methane, organic wastes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering