Boztepe Recai Kutan Baraj Gölü (Malatya - Türkiye) zooplankton faunası - Saler, Serap; Alpaslan, Kenan; Karakaya, Gökhan; Gündüz, Fatih (My University, 2017)
Boztepe Baraj Gölü'nden Ocak-Aralık 2014 tarihleri arasında aylık olarak alınan su örneklerinde zooplankton incelenmesi yapılmıştır. Çalışmada teşhisi yapılan 33 zooplankton türünden 17 tür Rotifera, 13 tür Cladocera ve 3 tür Copepoda grubundandır. Toplam zooplanktonun en fazla kaydedildiği dönem Mayıs ayı olmuştur (271785 birey/m). En az birey sayısı ise Şubat ayında kaydedilmiştir (5090 birey/m3). En fazla takson sayısı 17 tür ile Ekim ayında en az tür sayısı ise 5 tür ile Şubat ayında tespit edilmiştir. Bulunan bütün zooplanktonik türler Boztepe Recai Kutan Baraj Gölü için ilk kayıttır. Baraj gölünde zooplankton türlerinin toplam birey sayılarına göre Rotifera (% 51,5) baskın grup olup, Cladocera (% 39,4) ve Copepoda (% 9,1) onları takip eden gruplar olmuştur. Keratella cochlearis baskın Rotifer türü olurken K. quadrata onu izlemiştir. Bosmina longirostris baskın Cladocera türüdür. Cyclops vicinus en çok gözlenen Copepoda türü olmuştur. Rotifera diğer gruplara göre fazla çeşitlilik göstermiş ve araştırma dönemi boyunca yüksek yoğunluklarda ortaya çıkmıştır. Ötrofi indikatörü olan Keratella cochlearis K. quadrata, Bosmina longirostris türlerinin sıklıkla çok sayıda kaydedilmiş olması gölün ötrof karakterde olabileceğini düşündürmektedir
Keywords: Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi