Görüntü Mozaikleme Algoritması İçin Deneysel Bir Çalışma - Müezzinoğlu, Taha; Çolak, Ferhat; Karaköse, Mehmet (My University, 2014)
Görüntü mozaikleme birçok görüntünün veya bir videonun ardışık görüntü karelerinin birleştirilmesi ilepanoramik bir görüntünün elde edilmesidir. Özellikle haritalamada, insansız hava araçlarının elde ettiğigörüntülerin değerlendirilmesinde ve çeşitli bilgisayar görme uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu çalışmadabir görüntü mozaikleme algoritması gerçekleştirilerek bu algoritmanın fotovoltaik dizilerde doğrulamasıverilmektedir. Giriş olarak alınan görüntüler üzerinde sırası ile özellik çıkarma, görüntü eşleştirme, aykırınoktaların tespiti ve çıkarılması, homografi tahmini ve görüntü birleştirme uygulanarak panoramik bir görüntüelde edilmektedir. Gerçekleştirilen görüntü mozaikleme algoritmasının çeşitli görüntüler üzerinde ve özelliklebenzerliği yüksek olduğundan birleştirilmesi daha zor olan fotovoltaik dizi görüntüleri üzerinde deneyseluygulamaları yapılmıştır. Deneysel sonuçlarla doğrulanan algoritmanın performansı karşılaştırmalı sonuçlarlaanaliz edilmektedir. Uygulama için iki, üç ve beş parçalı görüntüler kullanılmıştır. Birleştirilmiş görüntülerinbirleştirme süresi dikkate alındığında algoritmanın gerçek zamanlı çalıştırılabilecek bir yapıya sahip olduğugörülmektedir. Sonuçlar gerçekleştirilen algoritmanın etkinliğini, hesaplama karmaşıklığını ve doğruluğunuortaya koymaktadır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi