TUT (ADIYAMAN) İLÇESİ'NİN BEŞERİ VE EKONOMİK COĞRAFYASI - ÖNAL, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Tut, Güneydoğu Torosların eteğinde kurulmuş, geçmişi 300-400 yıla dayanan bir yerleşim merkezidir. Güney ve Batı sınırı Göksu Çayı, doğu sınırı ise Şepker çayı ile çevrilidir. Tut 1954 yılına kadar köy, 1954 yılında bucak, 1990 yılında ise ilçe olmuştur. Besni İlçesinin kuzeyinde yer alan Tut 1990 yılında Besni İlçesi'nden ayrılarak yeni oluşturulmuştur. Kuzeyde Malatya İli'nin Doğanşehir İlçesi, doğuda Merkez İlçe, batıda Gölbaşı ve güneyde Besni İlçesi ile çevrilidir. Kamu kurum ve kuruluşları 1990 yılından sonra teşkilatlanmıştır. İlçeye bağlı 14 köy bulunmaktadır. İlçe merkezinde iyi bir imar uygulamasının yapılmaması nedeniyle sağlıklı bir yapılaşma sağlanamamıştır. Bu nedenle konutlar az olan tarım arazileri üzerine inşa edilmeye başlamıştır. Eski yapıların birçoğu taş ve kerpiç gibi toprak malzemelerden yapılmış olduğu için oturmaya elverişli değildir. Buna bağlı olarak özellikle son yıllarda ilçe genelinde betonarme binaların sayısı artmaktadır.İlçede kırsal yerleşmeler nüfusun çoğunluğunu barındırmaktadır. Birçok kır yerleşmesi sahadaki iktisadi faaliyetlere bağlı olarak meydana gelmiştir. Araştırma sahasındaki yerleşmelerin çoğu toplu ve daimi yerleşmelerden oluşmaktadır. Bu yerleşmeler büyümeye devam etmektedir. Yerleşmeler fiziki unsurların etkisiyle oluşmuş çeşitli birimler üzerinde yer almaktadır.İlçedeki geleneksel yapı ekonomik gelişmeye paralel bir değişme süreci içindedir. Çoğu kez modern ve geleneksel hayat tarzını bir arada görmek mümkündür. Kırsal hayat nakliyede motorlu araçlara ek olarak hayvan kullanımını da gerekli kılar. Toprak işlemede ise makineli tarım geleneksel toprak işleme yöntemini henüz ortadan kaldırmamıştır. İlçede yurtdışına işçi olarak çalışmaya gidenlerin sayısı oldukça fazladır. Tarım alanları az ve sanayi kuruluşu bulunmamaktadır. Gençlerin birçoğu özellikle yazın Mersin ve Adana gibi illere çalışmaya gitmektedir. Bu illerle ticari, ekonomik ve sosyal ilişkiler, ileri düzeyde gelişmiştir.İlçedeki yerleşmelerdeki hâkim iktisadi faaliyet tarımdır, hayvancılık oldukça az olup, hizmet sektörü ilçe merkezi dışında yok denecek kadar azdır.Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Şehir, Göç, Tut, Adıyaman, Kırsal

Tut is the center of a very old settlement was established at the foot of the Taurus Mountains Southeast. South and west bound Göksu River, the eastern boundary is surrounded by tea Şepker. Tut, until 1954 the village, in 1954 township and in 1990, became the county. The north of the province of Malatya Dogansehir District, Central District, east, and south of Golbasi with Besni District is located. Public institutions and corporations organized after 1990. There are 14 villages connected to the district. Failure to the application of the zoning district in the heart of a healthy construction achieved. For this reason, at houses began to be built on farmland. Old buildings are made of stone and adobe materials such as soil, while many of them are not suitable to sit across the county in recent years, an increasing number of reinforced concrete buildings.Contains the majority of the population in rural settlements in the district. Depending on the field of economic activity in many rural settlement has occurred. Most of the settlements in the study area consists of public and permanent settlements. These settlements continue to grow. The effect of physical factors on the various units are formed settlements.A traditional building in the district varies in parallel with economic development. Often a combination of modern and traditional of life can be seen. The life of rural requires the use of animals in addition to transport motor vehicles. In the conventional tillage method of soil cultivation mechanized agriculture has not removed yet. The number of those who go abroad to work as laborers is quite high in the district of Tut. Agricultural lands are few and there is no industry organization. Many young people, such as Mersin and Adana provinces, especially in the summer go to work. These provinces, commercial, economic and social relations, has developed an advanced level.Agriculture is the dominant economic activity in the district settlements, farming is quite low, the service sector is negligible outside the center of town.Key Words: Geography, Urban, Immigration, Tut, Adiyaman, Distric
The humman and economic geography of Tut (Adıyaman) distric
Keywords: Coğrafya