ALTERNATİF BİR MODEL OLARAK TEKNO-ORGANİK EĞİTİM MODELİNİN İLKOKUL 3. SINIF MATEMATİK DERSİNDE KULLANIMININ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARI VE TUTUMLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - CAN, NİSANUR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada alternatif bir model olarak Tekno-Organik Eğitim/Okul Modeli oluşturmak, bu modelin İlkokul 3. sınıf Matematik dersinde kullanımının öğrencilerin akademik başarıları ve tutumlarına etkisini incelemek, eğitimciler ve öğrencilerin bu modele ilişkin genel görüşlerini tespit etmek amaçlanmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunun örneklemini Elazığ ili Merkez ilçesine bağlı Şehit Önder Pınar İlkokulu 3. sınıf öğrencilerinden 38 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunun çalışma grubunu deney grubunda yer alan 19 öğrenci ve 22 eğitimci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma desenlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Karma desenlerden açımlayıcı sıralı karma yöntem deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda deneysel desen türlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Nitel boyutunda ise fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda araştırmacı tarafından geliştirilen Matematik Dersi Başarı Testi ve Gülburnu ve Yıldırım tarafından geliştirilen İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda eğitimciler ve öğrenciler için hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmanın nicel veri analizinden önce her test için normallik dağılımına bakılmıştır. Normal dağılım gösteren gruplarda İlişkisiz Örneklemler t- Testi ve Bağımlı Örneklemler t- Testi; normal dağılım göstermeyen gruplar da ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre; hem deney grubunun son test başarılarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş hem de kontrol grubunun son test başarı puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Öğrenme sürecinde Tekno-Organik Eğitim Modeli kullanılan deney grubu ile öğrenme sürecinde geleneksel yöntem kullanılan kontrol grubunun son test başarı puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçları tutumlara göre incelendiğinde, deney grubunun tutum son test puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş fakat kontrol grubunun Matematik dersine yönelik tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrenme sürecinde Tekno-Organik Eğitim Modeli kullanılan deney grubu ile öğrenme sürecinde geleneksel yöntem kullanılan kontrol grubunun tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel sonuçlarına göre; öğrencilerin Tekno-Organik Eğitim Modeli'nin derslerde kullanılmasını olumlu buldukları, bu modelle matematik dersini sevdikleri, uygulamaları genel olarak beğendikleri ve zorlanmadıkları, bu modelin derse olan ilgilerini artırdığı belirlenmiştir. Eğitimcilerin Tekno-Organik Eğitim ve Okul Modelini genel anlamda olumlu buldukları, yaparak yaşayarak öğrenme temelli ve teknolojinin bilinçli kullanımını sağlayabilecek bir model olduğunu, alt yapı sağlanıp uygulamaya geçirilirse önemli bir model olduğunu belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar araştırmanın nicel ve nitel boyutunun birbirini destekler nitelikte olduğunu göstermiştir. Öğretmenlerin doğal malzemeleri ve teknolojiyi bir arada kullanması her ikisinin olumlu etkisinden daha fazla faydalanabilmeyi mümkün kılacaktır. Anahtar Kelimeler: Alternatif Eğitim, İlkokulda Matematik, Organik Eğitim, Organik Okul, Tekno-Organik Eğitim, Tekno-Organik Okul.

In this research it is aimed to form a Techno-Organic Education / School Model as an alternative model, to examine the effect of the use of this model in the 3rd grade Mathematics course on students' academic achievements and attitudes and to determine the general views of educators and students about this model. The sample of the study was composed of 38 students from Şehit Önder Pınar Primary School, 3rd grade students, who are from the central district of Elazığ province. In the qualitative dimension of the research, the study group consisted of 19 students and 22 educators in the experimental group. Mixed method was used in which quantitative and qualitative research designs were used together in the research. The explanatory sequential mixed method design was used. In the quantitative dimension of the research, quasi-experimental design was used. In the qualitative dimension, the phenomenological research design was used. In the quantitative dimension of the research, Mathematics Course Achievement Test developed by researcher and Mathematics Attitude Scale for Primary and Secondary School Students developed by Gülburnu and Yıldırım were used. In the qualitative dimension of the research, semi-structured interview forms prepared for educators and students were used. Before the quantitative data analysis of the study, normality distribution was examined for each test. In the normal distribution groups, ındependent samples t-test and dependent samples t-test; Wilcoxon Signed Ranks Test and Mann Whitney U Test were used for the groups that did not show normal distribution. In the qualitative dimension of the research, content analysis was used in the analysis of the data. According to the quantitative results of the research; there was a statistically significant difference in the post-test success of the experimental group and a statistically significant difference in the post-test success of the control group. In the learning process, it was concluded that there was a statistically significant difference between the experimental group using the Techno-Organic Education Model and the control group using the traditional method during the learning process. When the quantitative results of the study were analyzed according to the attitudes, there was a statistically significant difference in the final attitude scores of the experimental group but there was no statistically significant difference in the attitudes of the control group towards the mathematics course. In the learning process, it was concluded that there was a statistically significant difference between the attitudes of the experimental group using the Techno-Organic Education Model and the control group using the traditional method in the learning process. According to the qualitative results of the research; It was determined that the students found the use of the Techno-Organic Education Model positive, they liked mathematics with this model, they liked the applications in general and they were not forced, and this model increased their interest in the lesson. It was concluded that the educators found the Techno-Organic Education and School Model positive in general, stated that it is a model based on learning by living, enabling the conscious use of technology and that it is an important model if the infrastructure is provided. These results showed that the quantitative and qualitative aspects of the research support each other. Teachers' use of natural materials and technology together will make it possible to benefit more from the positive effects of both. Keywords: Alternative education, Math in primary school, Organic education, Organic school, Techno-Organic education, Techno-Organic school.
An investigation of the effect of the use techno-organic education model as an alternative model in the primary school 3rd grade mathematics course on the academic achievements and attitudes of the students
Keywords: Eğitim ve Öğretim