7,12-DİMETİL BENZ(A) ANTRASEN VERİLEN RATLARIN LİPİT BİLEŞENLERİ ÜZERİNE TROLOX VE HİDROKİNON'UN ETKİSİ - GÜNDÜZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ 7,12-DİMETİL BENZ[A]ANTRASEN VERİLEN RATLARIN LİPİD BİLEŞENLERİ ÜZERİNE TROLOX VE HİDROKİNON'UN ETKİSİ Mustafa GÜNDÜZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 57 Bu çalışmanın amacı kanserojen bir madde olan 7,12-Dimetilbenz [a] antrasen verilen ratların doymuş ve doymamış yağ asitleri üzerine Trolox (Vitamin E analoğu) ve Hidrokinonun etkisini araştırmaktır. Bütün dokulardaki 20:4 (araşidonik asit)ve 22:6 (dokosahegzaenoik asit) yağ asitlerinin oranlan kontrol grubuna göre DMBA grubunda önemli ölçüde azalmıştır. 20:4 ve 22:6 doymamış yağ asitlerinin beyin dokusundaki yüzdesi DMBA+Trolox grubuyla karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalırken, 18:l(oleik asit) yağ asidi artmıştır. 18:0 (stearik asit), 20:4, 22:6 ve toplam PUFA'ların (çoklu doymamış yağ asitleri) karaciğer dokusundaki yüzdesi DMBA+Trolox grubuyla karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalırken, 18:1 ve 18:2 (linoleik asit) yağ asitleri artmıştır. 20:4, 22:6 ve toplam PUFA yağ asitlerinin kas dokusundaki yüzdesi DMBA+Trolox grubu ile karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalmıştır. Sonuç olarak, intrapritonal olarak verilen troloxun beyin, karaciğer ve kas dokusu PUFA'ları üzerine koruyuculuk özelliği gözlenmiştir. Anahtar kelimeler: Trolox, Hidrokinon, 7,12-Dimetilbenz[a]antrasen, Serbest Radikal, Antioksidan, Lipid peroksidasyonu, Çoklu Doymamış Yağ Asitleri (PUFA), Rat,
Effect of trolox and hydroquinone on lipid species of rats given 7,12-dimethylbenz(a) antracene
Keywords: Kimya; Chemistry