ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARIN SERUMUNDAKİ ANTİOKSİDAN (A, E VE C) VİTAMİNLER İLE PLAZMA MALONDİALDEHİT (MDA) DÜZEYLERİNİN TESPİT EDİLEREK ARALARINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ - ÖZATEŞ, İSA (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARIN SERUMUNDAKİ ANTİOKSİDAN (A, E VE C) VİTAMİNLER İLE PLAZMA MALONDİALDEHİT (MDA) DÜZEYLERİNİN TESPİT EDİLEREK ARALARINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ İsa ÖZATEŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 32 Bu çalışmada, kontrol grubu olarak 52 kişi ile Romatoid artrit (RA) teşhisi konulmuş 78 hastanın kan serumlarındaki antioksidan vitaminlerden A, E ve C vitaminleri ile lipid peroksidasyonunun bir ürünü olan MDA düzeyleri HPLC ile belirlendi. Romatoid artritli hastalarda A, E ve C vitamini düzeyleri kontrol grubuna göre dü°ük iken (p<0.005), MDA düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p<0.005). Sonuç olarak romatoid artritte görülen antioksidan aktivitelerdeki azalma ve serbest radikal oluşumuna bağlı olarak MDA düzeylerindeki artış bu antioksidan vitaminlerin romatizmal hastalıkların etkisiyle oluşabilecek serbest radikallerin zararsız hale getirilmesinde kısmen de olsa etkili olabileceği ve diğer antioksidan sistemlere yardımcı olabilecekleri ileri sürülebilir. Anahtar Kelimeler : Romatoid artrit, A, E ve C vitamini, MDA ve HPLC
An Comparative investigation of the antioxidants vitamin (A, E and C) levels in serum and malondialdehyde (MDA) levels in plasma of rheumatoid arthritis person's
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering