HZ. MUHAMMED DÖNEMİ`NDE KADININ SOSYAL STATÜSÜ - UZ, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi HZ. MUHAMMED DÖNEMİNDE KADININ SOSYAL STATÜSÜ Esra UZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı İslam Tarihi Bilim Dalı 2003, Sayfa: 96 Tarih boyunca tam olarak hak ettiği değeri bulamayan kadın, İslam üini'nin gelişiyle hak ettiği gerçek değerini bulmuştur. Nitekim İslam dini, daha önceki din adamlarının kadına yapıştırdıkları, lanetlik durumunu bertaraf edip, Adem (as)' in Cennet'ten çıkarılmasına neden olan suçu sırf kadına yüklememi şt ir. Her ikisini de sorumlu tutmuştur. İslam'da kadın, dindar olmaya ve ibadet etmeye ehliyetlidir. Kur' an- 1 Kerim, kadın ile erkek arasında hiçbir ayrım yapmamakta, her ikisine de aym hak ve yükümlülükleri tevdi etmektedir. İslam'a göre kadın ve erkek bir bütünün iki eşit parçası durumundadır Yahudilikte kadının rolü, eski dönemlerden beri var olan ataerkil toplum yapısına uygun olarak şekillenmiş ve sosyal fonksiyonlar cinsiyete göre tesis edilmiştir. Tevrat'taki ifadelere göre kadının erkekten sonra ve ondan bir parça olarak yaratılması, erkeğin kadına ad vermesi erkeğin hakimiyetini ve kadının ona boyun eğmesini gerektirmektedir. Hıristiyan kültürüne bakıldığı zaman da kadın, tıpkı Tevrat'taki gibi iyi bir anne ve kocasına itaati tavsiye edilen bir eş olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak kadın, yasak meyveyi Adem'e yedirip Cennet'ten kovulmasına ve bu nedenle insan neslinin günahkar olmasına sebep olan bir varlık olarak nitelemişlerdir. Anahtar Kelimeler; Kadın, Erkek, İslam, Yahudilik, Hıristiyanlık

SUMMARY Master's Degree The Social Status at women at the Period of the Prophet Muhammad Esra UZ The University of Firat Social Sciences İnstitue Main Science Branch of Islamic History 2003, Page: 96 The women who haven't got the value that they deserve in the history have got the real value with Islam. Because Islam refused the image of cursed woman and have not loaded the crime of Adam. Islam consider both of them as a responsible. The women in Islam are licensed to be serve God and to be religious one. The Quran doesn't discriminate between women and men but give both of them the same status. As a known, The social functions in Judaism are based on the sexes and the role of woman have been formed on the bases of patriarchal society structure. According to Torah, the created women from the man and after him require the submission of women for him. As to Christian Culture, the woman appears as submissive one and a good mother as in Judaism. But the thoughts of Church Fathers aren't positive about women. They qualificate the women as a one that have Adam eat the prohibited fruit and brought about the crimed human generation. Key Words: Women, Man, Islam, Judaism, Christian
The Social status at women at the Period of Prophet Muhammad
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion