Keban ve Karakaya Baraj Gölleri’nde yaşayan Barbus grypus Heckel, 1843 populasyonlarında karşılaştırmalı yaş tayini - Düşükcan, Mustafa; Çalta, Metin (My University, 2014)
Bu çalışmada, Keban ve Karakaya Baraj Gölleri’nde yaşayan Barbus grypus Heckel, 1843 populasyonlarında karşılaştırmalı yaş tayini yapıldı. Bu amaçla Ocak-Aralık 2010 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü’nden 90, Karakaya Baraj Gölü’nden ise 89 adet olmak üzere toplam 179 balık temin edildi. Balıkların boy ve ağırlıkları belirlendi. Yaş tayininde kullanılan dorsal yüzgeç ışını, omur, pul, sol otolit, sağ otolit, sol operkulum ve sağ operkulum kemiksi yapıları çıkartılarak, temizlendi ve etiketlendi. Bu kemiksi yapılar binoküler mikroskop altında incelendi. Her bir kemiksi yapıdaki yaş halkaları üç kez ve bir gün arayla sayıldı. Her iki baraj gölünden elde edilen balıkların kemiksi yapılarda, en fazla uyum sol otolit-sağ otolit; en az uyum ise pul-sağ operkulum arasında bulundu. Kemiksi yapılardaki yaş farkı en fazla 3 olarak bulundu. Üç tekrarlı olarak yapılan okumada en yüksek uyumun dorsal yüzgeç ışınında olduğu görüldü. Dorsal yüzgeç ışınına ait tüm okumalardan hesaplanan standart sapma değeri tüm diğer kemiksi yapılarınkine göre düşük bulundu. Ayrıca, dorsal yüzgeç ışınına ait tüm okumalardan elde edilen ortalama değerin, tüm kemiksi yapılara ait okumalardan elde edilen genel ortalama değerden farkı da diğer kemiksi yapılara göre daha küçük bulundu. Bu nedenlerden dolayı B. grypus için yaş tayininde en uygun kemiksi yapının dorsal yüzgeç ışını olduğu sonucuna varıldı.

In this study, comparative age determination in Barbus grypus Heckel, 1843 populations from Keban and Karakaya Dam Lakes was made. For this purpose, 179 fish samples (90 from Keban Dam Lake and 89 from Karakaya Dam Lake) were obtained between January and December 2010. Length and weight of them were determined. Dorsal fin rays, vertebrae, scale, left and right otoliths, left and right operculum which were used for age determination were removed, cleaned and labeled. These bony structures were examined under the binocular microscope. Age rings on the each bony structure were counted three times with an interval of one day. In all bony structures, the more compliance was found between the left and right otoliths, and the least compliance was found between scale and right operculum in fish from both dam lakes. Maximum age difference amongst compared bony structures was found as 3. The highest compliance in age reading with three replicates was observed on dorsal fin ray. The standard deviation value calculated from all readings belong to dorsal fin ray was found lower than that of all other bony structures. In addition, the difference of mean value obtained from all readings belong to dorsal fin ray from all readings belong to the all bony structures was found smaller than that of the other bony structures. For this reasons, it was concluded that dorsal fin ray was the most suitable bony structure for age determination in B. grypus.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Barbus grypus; Keban Baraj Gölü; Karakaya Baraj Gölü; Yaş tayini