Epiphytic and epipsammic diatom communities of Gölbaşı Lake (Adıyaman-Turkey) - Caglar, Metın; Pala, Güneş (My University, 2016)
Bu çalışmada Adıyaman il sınırları içinde bulunan Gölbaşı Gölü' nden Mart- Ekim 2014 tarihleri arasında bir kilomerekarelik alandan toplanan Potamogeton perfoliatus ve Chara spp.' nin epifitik ve epipsammik diyatomeleri bazı fiziksel ve kimyasal parametreler ile birlikte araştırılmıştır. Araştırma süresince epifitik diyatomelere ait toplam 14 takson, epipsammik diyatomelere ait toplam 24 takson kaydedilmiştir. Epifitik diyatomeler içerisinde ortaya çıkış sıklıkları ve birey sayıları ile en dikkat çeken türler Amphora ovalis, Diatoma vulgaris ve Ulnaria ulna olurken; epipsammik diyatomeler içerisinde ise ortaya çıkış sıklığı ve birey sayıları itibariyle en dikkat çeken türler Navicula salinarum, Navicula radiosa, Nitzschia linearis ve Cyclotella comta olmuştur. Potamogeton perfoliatus ve Chara sp üzerindeki diatomeler arasında Sorensen benzerlik indeksi %78 çıkmıştır. Epifitik ve epipsammik diyatomeler arasındaki benzerlikler ise %26 ve % 30 gibi değerlerde çıkmıştır. Substrat olarak diatomelerin makrofitleri tercihinde büyük bir benzerlik görüldü. Diyatomeler en iyi gelişimlerini ışığın ve sıcaklığın arttığı ilkbahar sonları ile yaz aylarında göstermişlerdir.
Keywords: Biyoloji; Mantar Bilimi; Limnoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi