DİLATE KARDİYOMİYOPATİLİ HASTALARDA L-KARNİTİN`İN SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARINA ETKİSİNİN DOPPLER EKOKARDİYOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ - ÇOLAK, RAMİS (Fırat Üniveristesi, 1995)
Dilate kardiyomiyopatili 30 hastada ilk 10 gün günde 2 defa intravenöz 1 mg L-karnitin ve daha sonraki 50 gün günde 3 defa oral 1 mg L- kamitin uygulandı. 2 aylık L-karnitin tedavisinin kalp fonksiyonları üzerine olan etkileri araştırıldı. Karnitin uygulamasının, iyi tolere edildiği ve hastaların efor kapasitelerini arttırdığı gözlendi. Kalp hızında anlamlı değişiklik oluşturmadan, sistolik kan basıncını arttırdığı (p< 0.001), diyastolik kan basıncını düşürdüğü (p<0.001) ve total periferik vasküler rezistansı azalttığı görüldü. Karnitin tedavisinden sonra sol ventrikül diyastol ve sistol sonu çapında azalma (p<0.05) ve interventriküler septum hareketinde artış (p<0.0001) saptandı. Sol ventrikül diyastolik fonksiyon parametrelerinde anlamlı değişiklik gözlenmezken, sol ventrikül sistolik fonksiyon parametrelerinden sol ventrikül diyastol sonu hacmi, sol ventrikül sistol sonu hacmi, ejeksiyon fraksiyonu, miyokardiyal fraksiyonel kısalma ve ortalama dairesel lif kısalma hızım düzeltti. Sol ventrikül kontraktil fonksiyonunu gösteren ortalama dairesel kısalma hızı (p<0.05), fraksiyonel kısalma (p<0.05) ve ejeksiyon fraksiyonunda (p<0.05) artış gözlendi. Ayrıca diyastol ve sistol sonu hacminde azalma (p<0.05) tesbit edildi. Sonuç olarak; dilate kardiyomiyopatide 2 aylık karnitin uygulamasının hastalar tarafından iyi tolere edildiği ve efor kapasitesini arttırdığı gözlendi. Sistolik kan basıncı artarken, diyastolik kan basmcmda düşüş gözlendi. Total periferik vasküler rezistansta azalma, sol ventrikül diyastol ve sistol sonu çapmda küçülme ve interventriküler septum hareketinde artış meydana geldi. Sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarında değişiklik oluşturmadı. Sol ventrikü fonksiyon parametrelerinden sol ventrikül diyastol sonu ve sistol sonu hacmim azaltırken, ejeksiyon fraksiyonunu, miyokardiyal fraksiyonel kısalmayı ve ortalama dairesel lif kısalma hızım arttırmaktadır. 71
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases