HİNDİ EMBRİYOSUNDA DENEYSEL AVİAN ENCEPHALOMYELİTİS (AE) ÜZERİNDE MORFOLOJİK İNCELEMELER - YILMAZ, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmada, Avlan Encephalomyelitis (AE) hastalığının deneysel olarak hindi embriyolarında oluşturulmasıyla meydana gelen makroskobik ve mikroskobik değişimler incelendi. Bunun için, 120 adet 7 günlük embriyolu hindi yumurtasına AE virüsü Van Roekel (AEV-VR) susu (EİDsolO*3) 1/10 oranında SFT ile sulandırılarak 0.1 mi dozunda san kese yoluyla inoküle edildi. Onbirinci kuluçka gününden başlanarak yumurtadan çıkışın başladığı güne kadar yumurtalar hergün düzenli olarak kontrol edildi. Enfekte gruptan, ölenler ile birlikte canlı embriyolardan 4 adet, kontrol grubu embriyolardan da hergün 2 adet yumurta açıldı. Alınan kontrol ve enfekte embriyolarda, but uzunlukları ve genişlikleri ile embriyo ağırlıkları ölçüldü. Usulüne uygun olarak nekropsileri yapılan embriyolardan öncelikle beyin, beyincik, m. spinalis (servikal, thorakal ve lumbo sakral bölgeler) ve muskuîer mide ile pankreas, akciğer, karaciğer, kalp kası, iskelet kasları, korioallantoik membran ve gözlerden örnekler alındı. Alınan doku örneklerinden hazırlanan kesitler hematoxylin-eosin (HoE) ile, gerekli hallerde VVoelcke metoduna göre myelin boyası ile boyandıktan sonra ışık mikroskobunda incelendi. Makroskobik olarak embriyolarda hareketsizlik, gelişme geriliği, beyin ödemi, tortikollis, ayaklarda çarpıklık ve parmaklarda kıvrılmalar ile gözlerde katarakt en belli başlı bul gül ar ol arak dikkati çekti. Enfekte ve kontrol grubu embriyolar arasında but uzunluğu, but genişliği ve embriyo ağırlığı yönünden farklılık ilk defa 3. grupta (15-16. kuluçka günleri) ortaya çıktı ve istatistiksel olarak da önemli bulundu. Onyedi- 18. kuluçka günlerinde beyin ödemi, 19-20. kuluçka günlerindeT O 2ö tortikolîis, 21-22. kuluçka günlerinde gözlerde katarakt şekillenmeye başladığı saptandı. Mikroskobik olarak da, MSS'inde vasküler proliferasyon, ödem, gîiözis, nöron dejenerasyonu ve nekrozu, m. spinaliste gîiozis, nöron dejenerasyonu ve nekrozu, gözlerde katarakt ile iskelet kaslarında hyalin dejenerasyonu, nekroz ve distrofi gözlendi. Mikroskobik değişimlerin 1. gruptan (11-12. kuluçka günleri) itibaren şekillenmeye başladığı görüldü. Bu grupta ortaya çıkmaya başlayan mikroskobik değişimlerin ileriki günlerde şiddetini artırarak seyrettiği, 19-20. kuluçka günlerinde de bunlardan farklı olarak katarakt şekillendiği görüldü.

In this study, pathological changes induced by Avian Encephalomyelitis virus (AE) in Turkey embryos were analysed microscopically and macroscopically. For this purpose, 0.1 ml AE virus (Van Roekel Strain AEV-VR) at Embryo Infective Dose 50 of 10~5 diluted in sterile saline at 1/10 ratio was given to 7 day embryonated turkey eggs via yolk sac. Starting on day 11, until the chicks hatched, every day 4 embryos were taken out of the incubator and examined for pathological changes. Control embryos were not injected with virus solution two control embryos were examined daily. The rump lengths and widths and weights of embriyos were measured. After the necropsy, tissue samples from brain, cerebellum, spinal cord (cervical, thoracal and lumbosacral regions) muscular stomach, the pancreas, the lungs, the liver, heart muscle, skeletal muscle, the eyes, and chorioallantoic membranes were collected. After hemotexylen eosin staining, (in same cases Woelcke staining) the tissue samples were examined under the microscope. Gross macroscopic examination, revealed that in infected embryos, loss of movement, retardation in growth, cerebral edema, torticollis, cataract and deformities in the legs and feet were present. The differences between the test and control embriyos in the rump width, rump length, and in total weight started to be noticed on 15th and 16th days of incubations. For the first time, on 17th and 18th days cerebral edema, on 19th and 20th days torticollosis, on 213t and 22Rd days cataract were noticed.SO Microscopically, vascular proliferation, edema, gliosis and neuronal necrosis and degeneration in the brain, gliosis, neuronal necrosis, and degeneration in the medulla spinalis, cataract in the eyes, hyalin degeneration, necrosis and dystrophy in the skeletal muscles were observed. Compored to macroscopic lesions, microscopic findings started earlier (11th and 12th days of incubation). As the embryos aged, the severity of microscopic lesions increased.
The Morphological investigations of experimental avian encephalomyelitis in turkey embryo
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine