GASTROİNTESTİNAL SİSTEM ADENOKARSİNOM ÖRNEKLERİNDE P53 KODON 72 POLİMORFİZMİ VE İNSAN PAPİLLOMA VİRÜS (HPV) ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - EROL, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bazı p53 polimorfizmleri artmıs kanser gelistirme riskiyle iliskilidir. p53'ün yaygın bir polimorfizmi, kodon 72'de gerçeklesmektedir. Bu polimorfizm ya bir prolin (CCC) ya da bir arginin residüsü (CGC) içeren varyant bir proteinle sonuçlanmaktadır. p53 TS geninin kodon 72 polimorfizminin ayrıca HPV-iliskili kanserlerin gelisiminde bir risk faktörü olabilecegi ileri sürülmektedir. Bu çalısmada gastrointestinal sistem kanserlerinde HPV'nin farklı tipleri ile p53 kodon 72 polimorfizmi arasındaki iliski arastırıldı. Genomik DNA hasta grubunda parafine gömülü doku kesitlerinden ve kontrol grubunda periferal kandan izole edildi. Çalısmaya 106 gastrointestinal sistem kanser hastası ve 107 saglıklı birey dahil edildi. p53 kodon 72 polimorfizmi genotip frekansları, hasta grubunda %88.7 (94/106) Arg/Pro, %11.3 (12/106) Arg/Arg, kontrol grubunda ise %46.7 (50/107) Arg/Pro, %45.8 (49/107) Arg/Arg ve %7.5 (8/107) Pro/Pro'dir. Hasta ve kontrol grubu arasında kodon 72 genotipi açısından istatistiki olarak önemli bir fark tespit edildi (p<0.01). Tümör dokusu örneklerinde 41 HPV (+) örnegin 36'sında Arg/Pro ve 5'inde Arg/Arg tespit edildi. Ancak Arg/Pro ve Arg/Arg genotiplerinin HPV (+) ve (-) örneklerdeki dagılımında önemli bir fark saptanmadı (p>0.05). Bu çalısmanın sonuçlarına göre p53 kodon 72 polimorfizminin gastrointestinal sistem kanserlerine yatkınlık olusturabilecegini, ayrıca HPV'nin gastrointestinal sistem kanser patogenezinde bir rol oynayabilecegini fakat p53 polimorfizminin herhangi bir HPV tipi ile iliskisi olmadıgını düsünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Kanser, p53 kodon 72, HPV

Some of p53 polymorphisms have been associated with increased risk of cancer development. A common polymorphism of p53 at codon 72 results in either a variant protein with a proline (Pro) residue (CCC) or an arginine (Arg) (CGC) residue. Furthermore, recent reports suggest that polymorphism at codon 72 of the p53 tumor suppressor gene might be a risk factor in the development of HPV associated cancers. In this study we investigated the relationship between different type HPV and p53 codon 72 polymorphism in gastrointestinal system cancers. Genomic DNA was isolated parafin embedded tissues in patient group and peripheral whole blood in control group. The study composed of 106 gastrointestinal system cancer patients and 107 healthy control individual. In patient group, p53 codon 72 genotype frequency, 88.7% (94/106) Arg/Pro, 11.3% (12/106) Arg/Arg, in control group 46.7% (50/107) Arg/Pro, 45.8% (49/107) Arg/Arg and 7.5% (8/107) Pro/Pro. There was statistically significant differences between patient and control groups with regard to codon 72 genotypes (p<0.01). It was detected 36 Arg/Pro and 5 Arg/Arg of 41 HPV (+) samples in tumor tissue samples. However, there was no significant differences the distribution of Arg/Pro and Arg/Arg genotypes in HPV (+) and HPV (-) samples (p>0.05). Based on the results of this study, we suggest that p53 codon 72 polymorphism may constitute susceptibility to gastrointestinal system cancers, and also HPV may have a role on gastrointestinal system cancer patogenesis, but p53 polymorphism has no relationship with any type of HPV. Key Words: Cancer, p53 codon 72, HPV
Investigation of the relationship between p53 codon 72 polymorphism and human papillomavirus (HPV) in gastrointestinal system adenocarcinoma samples
Keywords: Tıbbi Biyoloji