A Review on the Relationship Between Internet Addiction, Life Satisfaction and Cognitive Behavioral Therapy - Gökmen, Ayşe; Batmaz, Sedat (Fırat University, 2024)
The concept of internet addiction, which has emerged in parallel with the advancement of technology, although not yet included in the DSM-5, has been the subject of recent studies focusing on variables that may be associated with internet addiction and related research. The aim of this study is to examine research that addresses the relationship between internet addiction and life satisfaction, as well as research that explores the impact of cognitive behavioral therapy, an effective therapeutic method, on these variables. A literature review revealed that studies indicating a significant and negative relationship between internet addiction and life satisfaction are predominant. Accordingly, as internet addiction increases, life satisfaction decreases, or as life satisfaction increases, internet addiction decreases. Additionally, cognitive behavioral therapy has been found to be an effective treatment method in reducing internet addiction and increasing life satisfaction. Given the evidence that CBT is effective in increasing life satisfaction, it is recommended that CBT be used in the field of mental health to prevent and treat internet addiction. However, there are still few studies that address both the relationship between internet addiction and life satisfaction and the impact of cognitive behavioral therapy on these variables. More research is needed to examine these variables using different methods and sample groups.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak hayatımıza giren internet bağımlılığı kavramı henüz DSM-5’te yer almasa da son zamanlarda yapılan çalışmalar incelendiğinde internet bağımlılığı ve internet bağımlılığı ile ilişkili olabilecek değişkenlere yönelik çalışmalara ağırlık verildiği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı da internet bağımlılığı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi ele alan çalışmaları incelemek ve etkili bir terapi yöntemi olan bilişsel davranışçı terapinin söz konusu değişkenler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmaları ortaya koymaktır. Bu amaçla literatür taraması yapılmış ve internet bağımlılığı ile yaşam doyumunun anlamlı ve negatif yönde ilişkili olduğunu ortaya koyan çalışmaların çoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, internet bağımlılığı arttıkça yaşam doyumu düşmekte ya da yaşam doyumu arttıkça internet bağımlılığı azalmaktadır. Ayrıca bilişsel davranışçı terapinin internet bağımlılığını azaltma ve yaşam doyumunu artırma noktasında etkili bir tedavi yöntemi olduğu görülmektedir. Mevcut çalışmalar BDT’nin yaşam doyumunu artırmada etkili olduğunu gösterdiği için BDT’nin ruh sağlığı alanında internet bağımlılığını önleme ve tedavi etme de kullanılması önerilebilir. Ancak hem internet bağımlılığı ve yaşam doyumu ilişkisini ele alan çalışmalar hem de bilişsel davranışçı terapinin bu değişkenler üzerindeki etkisini ele alan çalışmalar henüz az sayıdadır. Söz konusu değişkenlerin ilişkisini daha farklı yöntemlerle ve örneklem gruplarıyla inceleyen daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI, YAŞAM DOYUMU VE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
Keywords: Psychological Foundations of Education; Eğitimin Psikolojik Temelleri