ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİNDE FARKLI DELİK ÇAPLI GİRDAP TİP AKIŞ ÜRETİCİLERİNİN ISI TRANSFERİNE VE BASINÇ DÜŞÜŞÜNE ETKİSİ - Argunhan, Zeki; Yıldız, Cengiz (Fırat University, 2005)
Bu çalışmada iç içe borulu  ısı değiştirgecinde boru girişine yerleştirilen farklı delik çaplı girdap tip akış üreticisinin ısı transferine ve basınç düşüşüne etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Bu amaçla iç içe borulu ısı değiştirgecinin 60 mm çapındaki iç borunun girişine 55º kanat açısına sahip ve kanatlarında değişik çapta (3mm, 5mm ve 7mm) dörder adet dairesel delikler bulunan girdap tip akış üreticiler yerleştirilerek, bunların ısı transferine ve basınç düşüşüne etkileri araştırılmak üzere deneyler yapılmıştır. Bu elemanlar iç borunun girişine rahat takılıp sökülebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. İç borunun içinde sıcak akışkan olarak hava, iç borunun dışında ise soğuk akışkan olarak su geçmektedir.
Keywords: Engineering; Mühendislik