PANDEMİ DÖNEMİ ACİL UZAKTAN EĞİTİMDE BİLİŞİM ETİĞİNE İLİŞKİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİNİN ALGILARI - TEKİN, GÖKNUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Pandemi nedeniyle eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla birçok ülke uzaktan eğitime zorunlu olarak geçiş yapmıştır. Bu süreçte zorunlu olarak geçilen uzaktan eğitim alanyazında acil uzaktan eğitim olarak yerini almıştır. Eğitim öğretim sürecine dâhil edilen dijital araçların veri güvenliği bakımından risk oluşturabilecek olması insanları endişeye sürüklemiştir. Bu bakımdan gelecekte karşılaşılabilecek etik sorunların önlenmesi amacıyla bilişim etiği eğitimi önem taşımaktadır. Öğretmenler, öğrencilerin etik temellerini geliştirerek, gelecekte bilişim etiği ile ilgili yaşanabilecek problemlere karşı hazırlıklı olmalarını sağlayabilir. Bu tez çalışmasının amacı, pandemi dönemi acil uzaktan eğitimde bilişim etiğine ilişkin Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin deneyimlerini incelemek ve algılarını ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseninde yürütülmüştür. Araştırma verilerini toplamak için sekiz sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin güneyinde bir ilçede pandemi döneminde aktif görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 13 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni oluşturmuştur. Elde edilen veriler içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Veri toplama sürecinde her bir görüşme ardından görüşme verileri analiz edilerek veriler kodlanmış ve kodlar yorumlanmıştır. Araştırma sonucuna göre Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin bilişim etiğinin fikri mülkiyet ve gizlilik boyutlarında ihlaller konusunda yeterince dikkatli olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenler, pandemi dönemi acil uzaktan eğitimde öğrencilerin doğruluk, fikri mülkiyet ve gizlilik alanlarında ihlallerde bulunabildiğini, öğrencilerin bilişim etiği tutum ve davranışlarında veli, arkadaş çevresi ve öğretmen davranışlarının etkili olduğunu ifade etmiştir.

Due to the pandemic, many countries have made a mandatory transition to distance education in order to ensure the sustainability of education. Distance education, which was compulsory during this process, was referred to as emergency remote teaching in the literature, and digital access within the scope of education without testing may pose a risk to data security, which has made people worried. Therefore, informatics ethics education is ciritical in order to follow the ethics that may be encountered in the future. Teachers should ensure that they are prepared for the unknowns that may occur in the future. This can only be done by ensuring that people develop their own ethical foundations. The purpose of this thesis is to distribute the experiences and reveal the perceptions of Information Technologies teachers regarding information ethics in emergency remote teaching during the pandemic period. The research is conducted in the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods. There is a semi-structured interview consisting of eight questions to collect data. The participants of the study consisted of 13 Information Technologies teachers who worked actively during the pandemic period in schools located in the south of Turkey. The data obtained was analyzed using the content analysis method. The data collection process consisted of analyzing the interview data after an interview, coding the data, and then interpreting the codes. It was found that Information Technologies teachers did not have sufficient caution regarding violations of intellectual property and confidentiality aspects of IT ethics. In addition, in emergency remote teaching during the pandemic period, teachers reported that students may violated accuracy, intellectual property and confidentiality and their IT ethics behaviours are influenced by parents, friends and teachers.
Perceptions of information technology teachers regarding information ethics in emergency remote teaching during the pandemic period
Keywords: Eğitim ve Öğretim